Gemeente Voorschoten belegt in duurzame projecten in ontwikkelingslanden

De gemeente Voorschoten gaat 250.000 euro beleggen in duurzame projecten. Zij gebruikt een deel van de opbrengst van de Nuon-aandelen die de gemeente in 2009 heeft verkocht. Van elke 100.000 euro is 20.000 euro beschikbaar voor microkrediet. Demissionair wethouder Tjalma: “We willen een deel van de Nuon gelden graag duurzaam en ideëel beleggen. De aanbieding van Oikocredit sluit hier mooi op aan. Bovendien maken we mooi rendement.”Rendement maken met geld is voor gemeenten aan regels gebonden. Niet voor niets, want in de praktijk blijkt dat partijen vaak niet voldoen aan de regels. Oikocredit voldoet hier wel aan door een samenwerking met de Bank Nederlandse Gemeenten.

Oikocredit is al meer dan dertig jaar actief op het gebied van armoedebestrijding. De organisatie verstrekt leningen onder eerlijke voorwaarden aan arme ondernemers via microfinancieringsinstellingen, coöperaties en kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelingslanden.

Door leningen te verstrekken (en geen giften) worden arme ondernemers gestimuleerd het heft in eigen handen te nemen. Eind 2008 had Oikocredit meer dan 365 miljoen euro aan leningen uitstaan in meer dan 65 landen. Meer dan 99 procent van de leningen werd keurig op tijd en met rente terugbetaald.

Share Button