Middenveld moedigt KBC aan om uitspraak voorzitter Thomas Leysen in beleid om te zetten

Op 22 augustus deed Thomas Leysen een opmerkelijke uitspraak in De Standaard. Hij zei dat hij “persoonlijk niet meer zou investeren in steenkool. Steenkool heeft de grootste CO2-uitstoot en moet er absoluut uit.”

Middenveldorganisaties van de Bankwijzer coalitie (11.11.11., ACV, CNCD-11.11.11., FairFin, Oxfam Solidariteit, Réseau Financité) en BankTrack, Climate Express, Inter-Environnement Wallonnie, SOS Faim, en WWF België beamen ten zeerste deze bijdrage aan het publieke debat over de onduurzaamheid van steenkool als energiebron.
Daarnaast leidt deze uitspraak ook tot de vraag wat deze uitspraak betekent voor het investeringsbeleid van KBC, de bankgroep waar Thomas Leysen voorzitter is. De grens van 2 graden opwarming respecteren vergt een omvangrijke en snelle energietransitie en daarin spelen investeringen een cruciale rol. Deze middenveldorganisaties namen daarom het initiatief om in een brief aan KBC niet enkel het pleidooi tegen investeringen in steenkool te ondersteunen, maar van de gelegenheid gebruik te maken om de toekomst op de kaart te zetten: hernieuwbare energie. We begrijpen dat deze stap niet vanzelfsprekend is voor een grootbank, maar de realiteit is dat de klimaatwetenschap kordate maatregelen voorschrijft.

Share Button