Pensioenfonds Zorg en Welzijn voert duurzame ranglijst voor tiende keer aan

PFZW, het pensioenfonds van de sector zorg en welzijn, voert de lijst van meest verantwoord beleggende Nederlandse pensioenfondsen aan. Voor het tiende achtereenvolgende jaar staat het pensioenfonds op nummer 1. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen. 

PFZW scoorde ook dit jaar het hoogst op verantwoord beleggingsbeleid, de implementatie van het beleid en goed bestuur. ABP volgt als tweede en het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) eindigt op de derde plaats. De grootste stijger dit jaar is het Bedrijfstakpensioenfonds Schilders dat 12 plekken steeg naar plaats 11.

Volgens de uitkomsten van het onderzoek stond duurzaam beleggen het afgelopen jaar vaker op de agenda dan ooit tevoren bij de overleggen van pensioenfondsbesturen. Bij 49 van de 50 fondsen was dit het geval. Alleen bij KLM Vliegend personeel kwam het onderwerp niet op tafel. 

Publicatie lijst investeringen geen gemeengoed

Opvallend is dat slechts 13 van de 50 pensioenfondsen de gehele lijst van investeringen openbaar maakt. 26 fondsen publiceren de lijst gedeeltelijk en 11 hebben geen openbare lijst.

De VBDO is van mening dat alle deelnemers van de Nederlandse pensioenfondsen inzicht moeten kunnen krijgen over of en hoe het geld wordt geïnvesteerd op een duurzame manier. Zij moeten kunnen zien of de beleggingen in lijn zijn met de principes en voorkeuren van de deelnemers en of de investeringen een positieve bijdrage leveren aan duurzame economische ontwikkeling.

Vervolgstappen

Uit het onderzoek blijkt dat verantwoord beleggen de afgelopen 10 jaar steeds meer mainstream is geworden bij Nederlandse pensioenfondsen. Zo vormt het vaker een geïntegreerd onderdeel van het vermogensbeheer en is de transparantie over het beleid en de uitvoering over de gehele linie toegenomen.

Vooruitkijkend naar de komende tien jaar ziet de VBDO bij de pensioenfondsen echter nog ruimte om beter in te spelen op maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. VBDO noemt als ‘best practices’ voorlopers PFZW en ABP. Zij zien het meten van maatschappelijke impact al als onderdeel van de methodologie en nemen de SDG’s daarbij mee. VBDO roept de sector op om meer samen te werken op dit vlak, ook met NGO’s en overheden.

Download het onderzoeksrapport (pdf)

vbdo_rank

Share Button