Belegger MN: groene Shell-resolutie van Follow This is “fair ask”

Grootaandeelhouder van Shell MN (pensioenbelegger voor 2 miljoen Nederlanders voor 114 miljard euro) noemt de groene Shell-resolutie van Follow This een “fair ask” (redelijk verzoek) aan het Shell-bestuur op BNR Nieuwsradio vandaag.

“We vinden het heel belangrijk dat Shell duidelijk richting aangeeft,” antwoordt Willemijn Verdegaal van MN op de vraag of ze ook graag ziet dat het Shell bestuur deze groene resolutie omarmt. “We zijn erg benieuwd hoe Shell gaat reageren.”

“Het is een fair ask (redelijk verzoek) aan de directie,” zegt Verdegaal nogmaals tegen BNR verslaggever Hugo Reitsma.

“Het is belangrijk dat beleggers Shell op deze manier steunen, in de media en in hun gesprekken met Shell,” zegt Mark van Baal van Follow This. “Onze missie is dat Shell zich voldoende gesteund voelt om de leiding te nemen in de energietransitie. We zijn benieuwd of andere beleggers zich na Actiam en MN ook publiekelijk gaan uitspreken.”

Energietransitie

“Onze klanten (PME, PMT en de Koopvaardij) nemen klimaatverandering zeer serieus, dus wij willen ook graag zien dat Shell die energietransitie op een ordelijke en inclusieve manier insteekt,” zegt Verdegaal. Reden om met veel vertrouwen de dialoog met Shell aan te gaan, zegt Verdegaal.

Dividend

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de wens dat de olie-industrie zich aansluit bij de energietransitie, zegt Mark van Baal van Follow This. Maar is het reëel om te verwachten dat het Shell-bestuur de resolutie onmiddellijk omarmt, wetende dat pensioenfondsen ook hun dividend in de gaten moeten houden? ”Het is een groot misverstand dat het dividend van dit kwartaal iets te maken heeft met de investeringen in olie- of gaswinning voor over tien a twintig jaar. Shell kan prima dividend uitkeren én zijn investeringen ombuigen naar windparken op zee en zonneparken in de Sahara.”

Luister naar BNR (2 minuten) via
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10319447/beleggers-komen-met-fair-ask-groener-shell

MN, één van de grootste beleggers van Nederland (114 miljard euro) belegt de pensioengelden van bijna 2 miljoen Nederlanders bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Metalektro (PME) en de Koopvaardij en is grootaandeelhouder van Shell.

PMT, PME en MN schreven vorig weekend een ingezonden brief in de Volkskrant waarin ze Unilever steunden in zijn duurzame koers (n.a.v. de vijandige overnamepoging van Heinz Kraft dat wil dat Unilever voor korte termijn winst gaat).

Follow This is een beweging van groene aandeelhouders Shell, die Shell steunt om de leiding te nemen in de energietransitie door zo veel mogelijk aandeelhouders te scharen achter de resolutie “Shareholders support Shell to take leadership in the energy transition” (volledige tekst hier).
Follow This liet voor het eerst van zich horen op de aandeelhoudersvergadering van Shell in 2015. “Stuur Armada niet naar Alaska, maar naar Noordzee en bouw windmolens,” citeerde het Financieele Dagblad toen.

foto: Anke Teunissen

Share Button