Vermogen Triodos beleggingsfondsen stabiel gebleven in eerste halfjaar 2017

Het totaal aan vermogen van de Triodos beleggingsfondsen is in de eerste zes maanden van 2017 nagenoeg stabiel gebleven op EUR 3,3 miljard (ultimo 2016: EUR 3,3 miljard). Ten opzichte van de cijfers van eind 2016 is het totaal vermogen met 1,3% toegenomen. Hoewel de groei van het beheerd vermogen relatief bescheiden was, bleef de overgrote meerderheid van de fondsen instroom zien.

Marilou van Golstein Brouwers, bestuursvoorzitter van Triodos Investment Management: “Hoewel de huidige marktontwikkelingen regelmatig uitdagingen met zich meebrengen voor investeerders, zijn we verheugd te zien dat een grote groep gecommitteerde investeerders vasthoudt aan hun missie om te beleggen met een lange termijn focus en het doel om positieve impact te realiseren. Zij maken deel uit van een beweging van investeerders die bewust een bijdrage willen leveren aan het adresseren van de uitdagingen waar onze wereld mee geconfronteerd wordt, zoals klimaatverandering en groeiende sociale ongelijkheid. We zijn er trots op om onderdeel uit te maken van deze beweging.”

In het eerste halfjaar van 2017 heeft Triodos Organic Growth Fund een groei van 13,3% naar EUR 46,1 miljoen gerealiseerd. Triodos Fair Share Fund noteerde een groei in beheerd vermogen van 6,0% naar EUR 348,2 miljoen. Triodos Multi Impact Fund, het Triodos ‘fund-of-funds’, vergrootte de omvang van het fonds met 16,5% naar EUR 45,1 miljoen en Triodos Renewables Europe Fund groeide met 1,4% naar EUR 74,9 miljoen. Triodos Groenfonds realiseerde een groei in beheerd vermogen van 2,1% naar EUR 789,5 miljoen.

Triodos Vastgoedfonds heeft in het eerste halfjaar van 2017 succesvol een emissie van nieuwe aandelen via een private placement onder professionele beleggers afgerond. Daarbij heeft het fonds 5.357.143 nieuwe aandelen geplaatst. In juli, dus in de tweede helft van 2017, heeft Triodos Vastgoedfonds nog eens 2.759.620 nieuwe aandelen geplaatst via een public placement onder zittende en nieuwe beleggers in het fonds. In beide gevallen bedroeg de prijs van een aandeel EUR 2,80. Als gevolg van de emissie is het beheerd vermogen van Triodos Vastgoedfonds in het eerste halfjaar van 2017 met 20,6% gestegen tot EUR 80,3 miljoen.

In de eerste zes maanden van 2017 noteerden drie fondsen een daling van het beheerd vermogen. Triodos Cultuurfonds daalde met 1,7% naar EUR 95,3 miljoen, Triodos Microfinance Fund daalde met 1,1% naar EUR 353,0 miljoen en de Triodos SRI fondsen (Triodos SICAV I) daalden met 0,9% naar EUR 1.335 miljoen.

De Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering in opkomende markten, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid.

 

 

Share Button