Morningstar introduceert nieuwe tool voor duurzaam beleggen: Product Involvement tool

Voor duurzaam beleggen kende u al de Morningstar Sustainability Rating en die krijgt gezelschap van een nieuwe tool: Product Involvement. Daarmee kan de belegger nagaan of en in welke mate een bedrijf betrokken is bij 15 activiteiten of producten die als niet duurzaam gelden, zoals alcohol, tabak, wapens, kernenergie en steenkool.

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema bij Morningstar en er komen steeds meer tools beschikbaar om de belegger te helpen bij het vergaren van informatie over de duurzaamheid van beleggingsfondsen. U kende al de Morningstar Sustainability Rating, de maatstaf die op een schaal van 1 tot 5 globes aangeeft hoe een beleggingsfonds scoort op duurzaamheid binnen zijn categorie.

Morningstar verfijnt de mogelijkheden verder en na de Morningstar Sustainability Rating volgde uitbreiding met Product Involvement. Met die tool kan de belegger nagaan of en in welke mate een bedrijf betrokken is bij 15 activiteiten of producten die als niet duurzaam gelden, zoals alcohol, tabak, wapens, kernenergie en steenkool. Dat maakt het makkelijker om te selecteren: de belegger die bepaalde activiteiten, of een bepaalde mate daarvan onwenselijk acht, kan die met behulp van de tool uitsluiten uit zijn portefeuille. Of met de tool de fondsen selecteren die het beste scoren op de gekozen criteria.

Directe en indirecte betrokkenheid

Uitgangspunt voor de Product Involvement data is onderzoek van Sustainalytics naar individuele bedrijven naar zowel de directe betrokkenheid bij productie van bijvoorbeeld wapens of tabak of componenten en aanverwante diensten als de indirecte betrokkenheid via levering van functionele onderdelen of hulpmiddelen aan producenten.

Directe betrokkenheid bij steenkool kan bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf zijn dat steenkool wint. Indirect betrokken zijn bijvoorbeeld nutsbedrijven die een energiecentrale op steenkool stoken.

Lees het volledige artikel

Share Button