Willis Towers Watson: ‘Aandacht voor duurzaamheid grote trend bij pensioenfondsen’

Wereldwijd groeide het institutioneel pensioenkapitaal op de 22 grootste pensioenmarkten het afgelopen jaar tot een waarde van 41,3 biljoen US dollar; een stijging van ruim 13 procent. Dit is de grootste jaarlijkse toename in de afgelopen 20 jaar. De Nederlandse pensioenmarkt heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd en noteert opnieuw het hoogste pensioenvermogen in verhouding tot haar bruto binnenlands product (194%). Deze bevindingen komen uit de Global Pension Assets Study 2018, een jaarlijks terugkerende studie van Willis Towers Watson naar de 22 belangrijkste pensioenmarkten van de wereld.

Duurzaamheid

In de toekomst zullen pensioenfondsen voor complexe uitdagingen komen te staan. Met name de ontwikkelingen op het gebied van verantwoord beleggen, duurzaamheid en lange-termijnbeleggen zullen naar verwachting belangrijk worden. Onder vermogensbeheerders probeert men zich dan ook steeds vaker te onderscheiden op basis van cultuur en beleggingsfilosofie.

“In korte tijd zijn pensioenfondsen meer aandacht gaan besteden aan duurzaamheidskwesties en zijn ze zich ook bewuster geworden van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daardoor is er meer  belangstelling gekomen voor de kwalitatieve onderdelen van het vermogensbeheer zoals cultuur en beleggingsfilosofie. Vooruitkijkend verwacht ik dat deze verandering in stijl een positieve, stabiliserende invloed zal hebben op het wereldwijde financiële systeem”, aldus Jacco Heemskerk, Head of Investment bij Willis Towers Watson.

Lees het volledige persbericht

Share Button