Pensioenfondsen investeren 32,5 miljoen in omstreden geneesmiddelenfabrikant

Bron
Zembla

Pensioenfondsen van het zorgpersoneel, huisartsen en werknemers bij overheid en onderwijs beleggen in het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma dat in India roekeloos omgaat met mens en milieu. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat de Indiase multinational Aurobindo te lage lonen betaalt aan zijn werknemers en veiligheidsmaatregelen overtreedt. Volgens deskundigen om te besparen op productiekosten. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu. Dagelijks gaan in de Nederlandse apotheken ongeveer 60 duizend doosjes medicijnen van Aurobindo over de toonbank.

ZEMBLA komt erachter dat de pensioenfondsen ABP, PFZW en SPH aandelen in het omstreden bedrijf hebben. De belangen in Aurobindo per fonds zijn 27 miljoen euro voor ABP, 5,2 miljoen voor PFZW en 250.000 euro voor SPH. De drie pensioenfondsen laten ZEMBLA weten hun verantwoordelijkheid te nemen richting Aurobindo.

Zo zegt SPH in zijn verklaring: “Deze bevindingen zijn ernstig van aard en sluiten niet aan bij de visie die SPH heeft op maatschappelijk verantwoord beleggen.”

PFZW stelt bij grote farmaceuten betrokken te zijn als het gaat om milieuzaken. Met Aurobindo was dit tot nu toe niet het geval. PFZW zegt andere beleggers op te roepen om zo de druk op Aurobindo te vergroten.

ABP, dat sinds medio 2014 in Aurobindo belegt, zegt met het management van Aurobindo in gesprek te gaan. “Als blijkt dat er ontoelaatbare praktijken plaatsvinden, kan dat betekenen dat we tot verkoop van onze beleggingen in dit bedrijf overgaan.”welke omstandigheden goedkope medicijnen in India gemaakt worden. In de ZEMBLA-uitzending ‘De prijs van het goedkope medicijn‘ stellen deskundigen dat werknemers door Aurobindo worden uitgebuit en het milieu zwaar wordt vervuild.

Share Button