NN Group stapt uit teerzandolie

NN Group belegt niet langer in teerzandolie. Ook beleggingen in pijpleidingen voor teerzandolie in Canada en de VS worden verkocht. Greenpeace riep pensioenfondsen en verzekeraars eerder dit jaar op om te stoppen met beleggen in deze vorm van oliewinning. “We zijn heel blij met dit verstandige besluit van Nationale-Nederlanden. Het is de eerste Nederlandse investeerder die uit teerzandolie stapt. Daarmee geeft NN Group een belangrijk signaal aan beleggers en de olie-industrie.” Aldus Kees Kodde, campagneleider bij Greenpeace. “Nu is het aan pensioenfondsen ABP en PFZW en verzekeraar Aegon om dit voorbeeld te volgen. Kies voor duurzaam en trek je terug uit de vieste olie ter wereld.”

De NN Group noemt mensenrechtenkwesties, vervuiling en CO2-uitstoot als de belangrijkste redenen voor haar vertrek uit teerzanden en bijbehorende pijpleidingen. “Teerzandolie past niet in een wereld waarin is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken,” zegt Kees Kodde.

Uitsluitingslijst

Begin dit jaar had de NN Group voor meer dan 150 miljoen euro aan beleggingen in teerzandolie en oliepijpleiding-bedrijven. De beleggingen zijn al deels afgebouwd en worden in de komende maanden afgerond. Bedrijven die zich bezighouden met winnen of vervoeren van teerzandolie komen op een uitsluitingslijst van de NN Group. De teerzandolie-sector komt daarmee tussen bedrijven te staan die mensenrechten schenden of nucleaire wapens en clusterbommen produceren.

Meer dan 150 inheemse volken en milieuorganisaties voeren al jaren campagne tegen teerzandolie en de pijpleidingen die worden gepland in de VS en Canada. Deze zijn bedoeld om de uitbreiding van teerzandolie-productie te faciliteren. De winning van teerzandolie vindt vooral plaats in Canada. Veel inheemse volken en politici in de VS en Canada zijn tegen de geplande pijpleidingen. Dit vanwege watervervuiling door lekkages en omdat de teerzandolie-winning ten koste gaat van oerbossen en voor extreem veel vervuiling zorgt.

In juni lanceerde Greenpeace een petitie met een oproep aan verzekeraars Aegon en NN Group en de pensioenfondsen ABP en PFZW om zich terug te trekken uit teerzandolie en de pijpleidingen. In september bood Greenpeace 32.000 handtekeningen aan het pensioenfonds ABP.

Share Button