Bankiers, haast u! De financiële sector springt plots aan boord van de klimaatdoelstellingen

Na lang afzijdig te zijn gebleven, wil de financiële sector nu meedoen aan het klimaatakkoord. Maar is ze nog op tijd?

Het is volop in het nieuws: banken en investeerders willen werk maken van het verduurzamen van de portefeuilles. In Pakhuis de Zwijger kwamen de grote bazen van DNB, ABN, Triodos, Volksbank en pensioenuitvoerder APG samen om hierover te praten. De door Nederland geformuleerde klimaatdoelstellingen zijn: 49 procent CO2 reductie in 2030, ten opzichte van 1990, op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2050. Daarvoor moet de uitstoot onverbiddelijk omlaag. Of de financiële instellingen zichzelf dezelfde eis opleggen, is nog niet duidelijk. Er is vooralsnog niks getekend. Aan het einde van dit jaar moet er een akkoord liggen. Gemiddeld financiert de Nederlandse banken- en verzekeringssector nu nog 74 procent van wat er naar energie gaat in fossiel.

Lees het volledige artikel

Share Button