Vermogensbeheerders: geen wapenfabrikanten in belangrijke indices

Meer dan 140 vermogensbeheerders en institutionele beleggers roepen indexbouwers op wapenfabrikanten uit hun belangrijke graadmeters te halen. De organisaties ondertekenden een maandag gepubliceerde open brief van de organisatie Swiss Sustainable Finance (SSF). 

Een aantal internationale conventies verbieden of beperken de ontwikkeling, productie en het gebruik van controversiële wapens. Sommige landen zijn verder gegaan door wetgeving te implementeren tegen directe en / of indirecte financiering van dergelijke wapens. Voor institutionele en individuele beleggers is het uitsluiten van bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens de standaardpraktijk of -verwachting geworden. In de reguliere indices zijn dergelijke bedrijven echter nog steeds opgenomen. Dit veroorzaakt een probleem voor actieve en passieve beleggers die mogelijk te maken hebben met extra tracking error en / of extra kosten, of niet in staat zijn om te investeren in controversiële, wapenvrije oplossingen.

Zwitserse beleggers hebben daarom dit beleggersinitiatief gelanceerd en SSF coördineert het verzamelen van ondertekenaars die ook het idee steunen dat indexaanbieders bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens uit reguliere indices moeten verwijderen.

Inmiddels zijn er eind janauri 2019 met het initiatief van SSF, gelanceerd in augustus 2018,  141 ondertekenaars verzameld die USD 6,8 biljoen vertegenwoordigden. Deze organisaties werden opgenomen in de eerste communicatie met de indexleveranciers.

In de week van 4 februari 2019 begon SSF contacten te onderhouden met grote indexproviders, met achtergrondinformatie over het initiatief, een lijst met huidige medeondertekenaars en een uitnodiging om in discussie te gaan.

De brief is op briefpapier van Swiss Sustainable Finance (SSF), omdat SSF de coördinerende rol heeft van de brief en de daaropvolgende acties, en wordt ondertekend door alleen instellingen (dat wil zeggen, geen namen van personen). De volgende Nederlandse instellingen hebben de brief ondertekend: ABN AMRO Bank N.V, ASR Nederland N.V,  ING Groep N.V. Kempen Capital Management, NN Investment Partners en Triodos Investment Management.

Image: the “Broken Chair” by Swiss artist Daniel Berset in Geneva, symbolizing the victims of landmines and cluster munitions.

Share Button