Crowdfunding van de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland binnen een week al op 77%!

Huren betaalbaar houden in Amsterdam en tegelijkertijd investeren in hoge duurzaamheidsdoelstellingen? Om dit voor elkaar te krijgen is een groep van 50 ontwerpers, ondernemers en kunstenaars de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland gestart. Verenigd in Wooncoöperatie De Warren ontwikkelen, ontwerpen en bouwen de toekomstige huurders nu samen aan de 36 duurzame, sociale- en middeldure huurwoningen op het Centrumeiland van IJburg. Voor het laatste stuk financiering lanceert De Warren een crowdfunding op 17 maart 2019. Met succes, in de eerste week van hun crowdfunding heeft zij al een bedrag van €77.000,- opgehaald, wat 77% van het eerste streefdoel is.

Crowdfunding

Het eerste doel voor de crowdfunding is 100.000 euro, en is nodig om de financiering rond te krijgen en zo de bouw te kunnen garanderen. Hiervoor geeft De Warren obligaties uit van €250,- per stuk. De obligaties geven recht op een rente van 2,3% bij een looptijd van 7 jaar, 2,5% bij 15 jaar en 2,7% bij 20 jaar. Wanneer het eerste doel bereikt is zal de crowdfunding open blijven staan en zal een nieuw streefdoel op de website geplaatst worden. “De Warren wil een voorbeeld zijn voor een nieuwe manier van gemeenschappelijk ontwikkelen, bouwen en wonen, en nu kan iedereen in ruil voor een mooie rente hier in investeren” aldus Chandar van der Zande, voorzitter van De Warren. De crowdfunding loopt tot 30 april 2019 en is te vinden via www.dewarren.co/crowdfunding.

Vertrouwen van andere financiers

De Warren maakt naast de crowdfunding gebruik van drie andere soorten financiering: het grootste gedeelte van de som is een lening van de GLS, een duurzame en coöperatieve Duitse bank. Daarnaast investeert ook het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland in het project en maakt De Warren gebruik van verschillende duurzaamheidssubsidies.

Circulair en Duurzaam Bouwen

Het geld van de crowdfunding wordt goed besteed. De Warren wordt energieneutraal, krijgt een groen dak en een ‘levende’ gevel voor bijen, vogels en andere dieren. Ook maakt De Warren gebruik van materialen afkomstig uit hergebruik, recycling of overproductie in bouw en industrie. Bovendien wordt het gebouw voor het grootste gedeelte uit hout opgetrokken waardoor het CO2 zal gaan opslaan. Gerard Roemers, duurzaamheidsexpert en bestuurslid van De Warren: “Door gemeenschappelijk te ontwikkelen kunnen we zelfs binnen het budget voor een sociale- en middeldure huurwoning gezamenlijk investeren in duurzaamheid: en zo bijdragen aan de transitie naar een duurzame, circulaire en klimaatneutrale economie. De crowdfunders dragen hier direct aan bij”.

Wooncoöperatie De Warren

Om hun gemeenschappelijke woondroom te realiseren, richten zeven jonge mensen in 2017 Wooncoöperatie De Warren op. Zij nemen het heft in eigen handen en met succes. In maart 2018 won de groep de tender-wedstrijd voor een kavel op Centrumeiland van IJburg.  Samen met inmiddels een groep van 50 enthousiastelingen realiseren zij 36 sociale- en middeldure huurwoningen die zij in begin 2021 verwachten te betrekken.

Share Button