Ruim 30.000 Nederlanders vragen om regels tegen foute investeringen

Vandaag overhandigde Milieudefensie 30.940 handtekeningen aan Minister Hoekstra van Financiën. De ondertekenaars vragen Hoekstra er voor te zorgen dat Europese financiële instellingen niet langer kunnen investeren in foute bedrijven. Banken, beleggers en pensioenfondsen financieren met ons geld nu nog te vaak bedrijven die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen of de verwoesting van bossen en het klimaat. 

Donald Pols: “Te vaak zien wij dat mensen in Indonesië, Liberia of Kameroen onder de voet gelopen worden door foute palmoliebedrijven gefinancierd met Nederlands geld. We zijn in Europa nu hard bezig om te bepalen wat groene investeringen zijn, maar laten we vooral ook regels maken voor investeringen die vandaag de dag écht niet meer kunnen.”

Niet alleen kijken naar ‘groene’ investeringen maar ook naar grijze

De EU werkt nu aan een systeem om groene beleggingen helder te definiëren. Dat is belangrijk want als je groen belegt moet je er van uit kunnen gaan dat je geld niet alsnog in Shell of KLM wordt gestoken. Er zijn in Nederland en op Europees niveau echter nog nauwelijks regels voor schadelijke investeringen. Dat betekent volgens Milieudefensie dat er wel regels komen voor de paar procent echt groene bedrijven waar in belegd wordt, maar dat vuile of anderszins onwenselijke investeringen geen strobreed in de weg wordt gelegd. Pols: “Een uitzondering is dat het in Nederland wél verboden is om te investeren in bedrijven die clusterbommen maken1, nou dan kun je zeggen dan is het ook een goed idee om regels te maken voor bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing, mensenrechtenschendingen en de vernietiging van ons klimaat. Dat levert namelijk aantoonbaar meer slachtoffers en schade op.2

Schaduwgebied nu 50 keer groter dan groen

Naar schatting van Milieudefensie gaat er in Europees verband een half biljoen euro naar groene bedrijven, terwijl de totale omvang van de Europese beleggingen ruim 25 biljoen euro bedraagt. Welk deel van die beleggingen niet strookt met EU beleid om bossen en het klimaat te beschermen en mensenrechten te respecteren is niet duidelijk. Ook is er geen publieke zwarte lijst voor notoire overtreders. Door beleggers en bedrijven duidelijkheid te geven kan de EU er voor zorgen dat beleggers en ondernemers duurzame, verantwoorde keuzes gaan maken. Zo leveren ze een bijdrage aan oplossingen en investeren ze niet langer in de veroorzakers van klimaatproblemen en mensrechtenschendingen.

Nederlandse financiële sector is er klaar voor

De Nederlandse financiële sector zegt klaar te zijn voor haar rol in een duurzame toekomst maar heeft behoefte aan duidelijkheid vanuit de politiek. De minister en de Europese Commissie moeten daar de komende jaren voor zorgen. Donald Pols: “U bent als minister van financiën en politicus van een partij die rentmeesterschap uitdraagt, verantwoordelijk voor de stabiliteit van onze samenleving en de rol van de financiële sector daarbij. We roepen u daarom op om in Europa het voortouw te nemen en banken, beleggers en pensioenfondsen de weg te wijzen naar hun bijdrage aan een leefbare toekomst.”

Foto: Marten van Dijl/Milieudefensie

1AFM: Investeringsverbod clustermunitie

VN: 10 million children at risk due to air pollution

919,516 people suffering from ISPA, Jakarta 23 September 2019, Indonesian Ministry of Health/BNPB spokesperson Agus Wibowo

Share Button