ABP investeert in megawindpark voor Duitse kust

Bron
ABP

ABP heeft een belang genomen van 64% in Merkur Offshore, een van de grotere offshore windparken ter wereld. Merkur Offshore ligt op een afstand van ruim 45 kilometer voor de Noord-Duitse kust en levert voldoende duurzame energie op, gelijk aan wat circa 500.000 huishoudens gebruiken. De CO2-besparing die dankzij deze investering behaald wordt, bedraagt op jaarbasis 480.000 ton. Gemeten over de gehele levenscyclus ligt de besparing op 18 miljoen ton.

Omdat Merkur Offshore op zo’n grote afstand voor de Duitse kust ligt, is het niet vanaf het vasteland te zien. Daardoor is geen sprake van horizonvervuiling of geluidsoverlast. Het park bestaat uit in totaal 66 turbines, die een gezamenlijk vermogen leveren van 396 MW. De schaal van windmolenparken op zee is aanzienlijk groter dan die van het traditionele windmolenpark op land. Zowel waar het gaat om het aantal windmolens, als wat betreft de capaciteit van de turbines. Om een indruk te geven van de omvang: Merkur Offshore is tien tot vijftien keer groter dan het gemiddelde windmolenpark in Nederland.

Mooi en langjarig rendement

Het is de ambitie van ABP om investeringen in hernieuwbare energie in de komende jaren verder te vergroten. Daar sluit de belegging in Merkur Off shore naadloos op aan. ABP-voorzitter Corien Wortmann: “Een goed pensioen voor onze deelnemers tegen een zo laag mogelijke premie, dat is ons streven. Daarom beleggen we de premies van onze deelnemers op een duurzame en verantwoorde wijze. Deze investering in een van de grotere offshore windparken ter wereld levert een mooi en langjarig rendement op voor onze deelnemers. Bovendien wekken we een grote hoeveelheid duurzame energie op. Daarmee besparen we circa 480.000 ton CO2-uitstoot per jaar en dragen we een steentje bij aan de klimaatuitdagingen waar we als samenleving voor staan.”

Volgens beleggingsexperts van APG, de pensioenuitvoerder van ABP, zijn investeringen in vergelijkbare projecten in de toekomst zeker niet uit te sluiten. ‘Naar verwachting zullen dit soort windmolenparken op zee een centrale rol gaan spelen in het Europese energiebeleid de komende jaren. De sector zal enorm groeien en APG wil daarin namens o.a. ABP een belangrijke rol spelen.’

Share Button