Docenten geven hun pensioenfonds ABP “de laatste waarschuwing”: Stop nu met fossiel

Vandaag om 10.00u, op de Dag van de Leraar, zullen docenten in actie komen voor een fossielvrij pensioen. Met een enorme banner vormen ze een een kruis op het Gustav Mahlerplein op de zuidas met de tekst: “de laatste waarschuwing: ABP, stop nu met fossiel”. Met deze creatieve actie roepen ze bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool op om hun pensioengeld uit de fossiele industrie te halen vanwege de urgentie van de klimaatcrisis. ABP, het grootste pensioenfonds van Europa, investeert 17,4 miljard euro* in fossiele bedrijven zoals Shell, Exxon en BP. De docenten willen dat ABP hun pensioengeld weghaalt uit olie, kolen en gas en investeert in een groene, rechtvaardige wereld. Uit recent onderzoek blijkt dat ABP het pensioengeld veilig kan divesteren uit fossiel zonder gevaar voor rendement

Wieneke Maris, aardrijkskundedocent van Teachers for Climate en in 2019 verkozen tot Duurzame Docent van het jaar zegt: “het is pervers dat het pensioengeld van ons, docenten, die dagelijks bezig zijn om hun leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst, wordt geïnvesteerd in fossiele brandstoffen die nou juist de toekomst van leerlingen bedreigen”.

Net zoals hun leerlingen gewaarschuwd worden als zij zich niet netjes gedragen in de klas, gaven docenten vandaag de laatste waarschuwing aan hun pensioenfonds. Als het ABP niet luistert, zullen er strengere maatregelen volgen. De docenten committeren zich om de druk op te voeren totdat hun pensioengeld fossielvrij is. Zij overhandigen hun eisen op een krijtbord aan ABP-bestuurslid Xander den Uyl, die digitaal aanwezig zal zijn. “Wel met permanent marker, want deze eisen zijn niet zomaar uit te wissen”, zegt Erik Lu, docent biologie. “We roepen vandaag alle leerkrachten, docenten en hoogleraren op om zich aan te sluiten en ervoor te zorgen dat het ABP zal luisteren. De scholieren zijn opgestaan en hebben massaal gestaakt voor het klimaat, het is nu tijd voor leraren om in actie te komen”, vervolgt Erik Lu.

Fossielvrij NL lanceert vandaag ook een platform met een brievenactie waarmee docenten makkelijk hun eigen schooldirecteur of werkgever kunnen oproepen om zich uit te spreken voor een fossielvrij ABP. “We weten dat druk vanuit de deelnemers werkt”, zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL, “in 2015 hebben we met deelnemers succesvol het klimaat op de agenda gekregen van ABP. Onze petitie en druk van onderop zorgden ervoor dat het ABP het doel stelde om binnen vijf jaar 25% CO2 te reduceren op hun gehele beleggingsportfolio. Maar de meest vervuilende fossiele bedrijven kwamen nog niet op hun uitsluitingslijst. We weten dat er meer voor nodig is dan een actie of een paar brieven. Met dit platform bouwen we daarom een netwerk van lokale groepen dat burgers in staat stelt betekenisvolle klimaatactie te ondernemen met potentieel enorme impact”.

De ABPfossielvrij-campagne startte in 2014 en bracht een brede maatschappelijke discussie op gang over de fossiele investeringen van het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren. Duurzaamheid en het klimaat werden door de druk van deelnemers belangrijke thema’s voor het ABP. Ook wereldwijd heeft de fossielvrij-beweging een grote impact gehad; maar liefst 1.244 instellingen met een totaal belegd vermogen van 14,4 biljoen dollar hebben verklaard hun geld te divesteren uit de fossiele industrie.

*Zie pagina 26 van het ‘Verslag Duurzaam & Verantwoord beleggen 2019’ van ABP

Share Button