Vierhonderd Wageningse wetenschappers eisen ‘divestering’ foute beleggingen ABP

Hoogleraren en medewerkers van de Wageningen Universiteit roepen pensioenfonds ABP op om te stoppen met beleggen in grote Braziliaanse vleesbedrijven. Deze bedrijven spelen een grote rol in de ontbossing van het Amazonegebied. 

Meer dan vierhonderd Wageningse wetenschappers vragen hun bestuur om samen met hen van Nederlands grootste pensioenfonds ABP te eisen om duurzamer te investeren. Zij zien dat het noodzakelijk en mogelijk is dat de financiele sector haar verantwoordelijkheid neemt. Een van de initiatiefnemers is hoogleraar bosecologie Marielos Peña Claros. “Wij leren onze studenten over de enorme gevolgen van ontbossing. Tegelijkertijd gaat ons pensioengeld naar bedrijven die hier de grootste veroorzakers van zijn. Dat wringt.”

De afgelopen jaren ligt het beleggingsbeleid van ABP regelmatig onder vuur. ABP zegt via hun investeringen een positieve invloed uit te oefenen om bedrijven te laten verduurzamen. Uit een recent rapport blijkt dat ABP de duurzame doelen van fossiele bedrijven juist actief tegenwerkt. Van de veertien klimaatresoluties die voorlagen bij bijvoorbeeld Shell, Total, Chevron en Equinor, steunde ABP er slechts drie.

Het Wageningse verzoek is in lijn met eerdere verzoeken van Universiteit Maastricht, de Hogeschool van Amsterdam en onderwijzers van basis- en voortgezet onderwijs. Medewerkers van de TU Delft hebben vergelijkbare acties aangekondigd. Dat divesteren mogelijks is, blijkt uit het pensioenfonds van de Noorse overheid: deze heeft recent nieuw beleggingsbeleid aangenomen om bossen te beschermen.

Het rapport waaruit bleek dat ABP tegenstemde bij het merendeel van klimaatresoluties op aandeelhoudersvergaderingen is hier te vinden

Share Button