Zorgpersoneel: Stop met beleggingen pensioengeld zorg in ziekmakende industrie

Pensioenfondsen van zorgpersoneel beleggen tot op de dag van vandaag helaas nog steeds op grote schaal in fossiele industrie, wapens en soms zelfs nog in tabak. Zorgpersoneel, in en buiten de ziekenhuizen, maakt zich hier grote zorgen over. De pensioenfondsen zouden dit niet moeten doen. Hoe meer deelnemers hun stem hierover laten horen, hoe groter de druk op de pensioenfondsen om hun beleid te veranderen en aan een gezonde wereld te gaan werken De klimaatcrisis en gezondheidscrisis gaan namelijk hand in hand. Een grote groep zorgverleners lanceert daarom vandaag een petitie waarbij ze alle medewerkers in de zorg oproepen om hun krachten bundelen. 

Elke beroepsgroep heeft een eigen pensioenfonds, waarbij zorgverleners verplicht zijn aangesloten. Er is geen keuze. Maar het pensioenfonds kan wél kiezen. De ondertekenaars vragen hun fondsen dat hun kapitaal verstandig en verantwoordelijk gebruikt wordt voor een betere, gezondere wereld. Een groep artsen, geholpen door Groen Pensioen (een beweging van pensioendeelnemers), hebben het initiatief genomen tot deze actie. De petitie wordt vandaag gelanceerd op een bijeenkomst over dit onderwerp in Pakhuis de Zwijger.

Terwijl we in ons dagelijks werk bezig zijn met gezondheid, bedreigt ons pensioenfonds de gezondheid van mensen. Pensioenfondsen – zeker van zorgverleners – hebben een verantwoordelijkheid om verantwoord en klimaatbewust te investeren. Een sterk signaal vanuit hun deelnemers is daarbij erg belangrijk! Dit is niet petitie tegen een pensioenfonds, maar juist ter ondersteuning. Hierbij dus een oproep om de petitie te tekenen.” – Bram Zuur, MDL-arts.

“De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis: de opwarming van de aarde door CO2-uitstoot leidt tot gezondheidsschade op kleine en grote schaal. Met onze pensioengelden wordt geïnvesteerd in het winnen en verbranden van steenkool, maar ook in het oppompen en vinden van nog meer olie. Willen we ons aan het klimaatakkoord van Parijs houden, dan kunnen we die olie helemaal niet gebruiken. Deze investeringen bedreigen dus niet alleen onze gezondheid, maar zijn ook economisch niet rendabel.’’ – Corinne Collette, gepensioneerd huisarts.

De ondertekenaars roepen de pensioenfondsen op tot het volgende:

  • Stop zo snel mogelijk, maar in elk geval vanaf 2025, met (fossiele) beleggingen in bedrijven die aantoonbaar niet handelen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
  • Stop onmiddellijk met beleggingen in tabak en wapens, inclusief in bedrijven die cruciale onderdelen aanleveren.
  • Gebruik je invloed als aandeelhouder in de bedrijven waarin je (nog) zit. Dwing bedrijven te veranderen. Stem in aandeelhoudersvergaderingen vóór besluiten die deze doelen onderschrijven. Stem voor een wereld met gezonde mensen, een veilige toekomst voor kinderen en een gezond klimaat.

Pensioenen zijn een serieuze geldmacht. Zeker in Nederland. Ons pensioenstelsel staat als een huis; is één van de sterkste van de wereld en investeert jaarlijks miljarden euro’s wereldwijd. Helaas leiden de huidige investeringen tot bedreiging van mens en klimaat. Mede door hun grootte hebben de fondsen echter de mogelijkheden om juist bij te dragen aan de leefbaarheid van de aarde. En deze pensioenfondsen investeren -ondanks mooie groene woorden- tot op de dag van vandaag allemaal óók een deel van de portefeuille in ziekmakende industrie. Alle bewijsbare bronnen waar mensen én de wereld ziek van worden. Deze oude geldstromen houden oude structuren in stand. En dat moet stoppen. Zelfs financieel is dit een rare keuze, daar fossiele bronnen qua rendement dalen. De (economische) groei op de lange termijn zit in onze duurzame en gezonde wereld.

De petitie is vanaf vandaag te ondertekenen op https://actie.degoedezaak.org/petitions/gezonde-zorgpensioenfondsen. Alle zorgpensioenfondsen beleggen nog in fossiel en wapens. Bij verschillende van de zorgpensioenfondsen is nog aannemelijk dat zij via derden in tabaksproducenten beleggen, transparantie hierover ontbreekt. Groen Pensioen doet een onderzoek naar de beleggingen per pensioenfonds en wordt daarbij ondersteund door vredesorganisatie PAX en de Eerlijke Pensioenwijzer. Dat komt binnen nu en twee weken beschikbaar.

Share Button