Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) keert zich tegen klimaatbeleid Shell

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) steunt niet langer het klimaatbeleid van olieconcern Shell en gaat dinsdag tijdens de aandeelhoudersvergadering tegen de klimaatparagraaf stemmen. Dat hebben voorzitter Joanne Kellermann van PFZW en hoofd beleggingen Geraldine Leegwater van PGGM, de vermogensbeheerder van PFZW, gezegd in een interview met NRC.

“We hebben eind vorig jaar onze nieuwe beleggingsstrategie gepresenteerd en onderdeel daarvan is een aangescherpte klimaatstrategie. We zien in dat Shell een voorloper is in deze wereld, tegelijkertijd kunnen we nu voor het eerst als aandeelhouder een adviserende stem geven. Die is helder: we vinden de strategie van Shell niet ver genoeg gaan, maar willen wel in gesprek blijven, we willen Shell positief blijven aansporen”, zegt Kellermann in de krant.

Het is voor het eerst dat PFZW, dat voor 149 miljoen in aandelen in Shell heeft, nadrukkelijk afstand neemt van de koers die het olieconcern is ingeslagen. Tot nu toe onthield het een na grootste pensioenfonds van Nederland zich van steun aan initiatieven van bijvoorbeeld Follow This, dat al jaren resoluties indient op de aandeelhoudersvergadering waarin geëist wordt dat Shell de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs haalt. Dinsdag mogen aandeelhouders voor het eerst een adviserende stem uitbrengen over het klimaatbeleid van Shell.

Lees het artikel in het NRC

Share Button