Wageningse wetenschappers tonen ABP dat de tijd dringt

Bron
WUR

Aanstaande vrijdag voeren Wageningse wetenschappers creatief actie, gericht op hun pensioenfonds ABP. De wetenschappers vormen een menselijke klok om ABP te laten zien dat de tijd dringt en ze roepen ABP op zo snel mogelijk te ‘divesteren’ uit illegale ontbossing. ABP investeert bijna 200 miljoen euro in foute Braziliaanse vleesbedrijven. De actie is onderdeel van een nationale actiedag tegen onduurzame investeringen van ABP.

Onder het motto ‘Grijze haren groene bossen’ vormen medewerkers van de Wageningse universiteit vrijdag een menselijke klok. Hoogleraren vormen de wijzers, die staan op vijf voor twaalf. Hoogleraar Tropische Bosecologie Frans Bongers is deelnemer: “Ik ga bijna met pensioen. Ik zet me nu al veertig jaar in voor bescherming en herstel van tropisch bos. Dat mijn pensioengeld deels komt uit illegale kap en ontbossing in de Amazone voor vleeskoeien vind ik moeilijk te verteren”.

Eerder week kondigde ABP aan in gesprek te gaan met de Wageningers en wetenschappers van andere universiteiten. In Wageningen bieden wetenschappers hun expertise aan om weg te bewegen van investeren in illegale ontbossing. Met deze creatieve actie willen zij ABP vooral tot snelheid manen. Organisator en PhD onderzoeker Marieke Meesters: “We zijn onderdeel van een bredere beweging die probeert ABP snel duurzamer te laten investeren. ABP heeft een dramatisch track record in duurzame investeringen en laat weinig beweging zien. We hebben geen tijd om te wachten tot ABP klaar is voor verandering”.

ABP investeert bijna 200 miljoen euro in Braziliaans vleesbedrijven JBS, Minerva en Marfrig. Deze bedrijven zijn regelmatig veroordeeld voor verbondenheid aan illegale ontbossing. In Amsterdam en Heerlen wordt vandaag geprotesteerd bij ABP kantoren onder de noemer #duurttelang.

Share Button