Honderden pensioendeelnemers accepteren ABP’s beleid niet langer: ze eisen actie nu

Vandaag kwamen honderden ambtenaren, leraren en jongeren bij elkaar bij de ABP kantoren in Heerlen en Amsterdam om een fossielvrij pensioen te eisen. Onder de noemer “Het duurt te lang!” hebben zij bestuursvoorzitter Corien Wortmann luidkeels duidelijk gemaakt dat de tijd van fossiele brandstoffen voorbij is. 

Lucas Winnips, ambtenaar bij de Gemeente Amsterdam en mede-initiatiefnemer: “Ik ben vader van twee kinderen. Zolang het ABP doorgaat met miljarden investeren in fossiele brandstoffen, kan ik mijn pensioenfonds niet anders zien dan als een financieel massavernietigingswapen. Dat kan ik niet accepteren.”

Corien Wortmann gaf op het podium aan dat ze de boodschap ‘goed verstaan’ had, maar ze deed geen enkele concrete toezegging tot ongenoegen van alle aanwezigen. Daarop kondigde Liset Meddens, directeur Fossielvrij NL, aan een onderzoek te starten naar de mogelijkheid om ABP voor de rechter te slepen. Iedereen werd uitgenodigd om mee te denken over hoe ABP tot rechtvaardig beleid gedwongen kan worden via de rechter.

Het protest werd georganiseerd door een breed scala aan initiatieven: van de Waterschappen voor een klimaatneutraal pensioen tot Teachers for Climate, van gemeente- en rijksambtenaren tot University Rebellion, en werd gesteund door 40 klimaatgroepen en NGO’s als Urgenda, Milieudefensie, Greenpeace, de Eerlijke Pensioenwijzer, Oxfam Novib en Fair Finance International. Ook jongerenorganisaties als de Jonge Klimaatbeweging, Studenten voor Morgen, Fridays for Future en de LSVb sloten zich aan.

Share Button