Gemeentelijke organisatie Wageningen wil fossielvrij pensioen

De gemeente Wageningen heeft namens haar ambtenaren een brief gestuurd aan pensioenfonds ABP. Ze vraagt hierin om te stoppen met investeren in bedrijven die actief zijn in de fossiele brandstoffensector en in de ontbossing in de Amazone.

Gemeentesecretaris Jasper de Wit: “Het duurt te lang! De klimaatverandering heeft verschrikkelijke gevolgen voor ons voortbestaan op aarde. We hebben nog maar even om het tij te keren. Daarom willen wij dat het ABP stopt met het beleggen in fossiele bedrijven.”

Al sinds 2014 vragen pensioendeelnemers van het ABP, waaronder individuele ambtenaren en medewerkers van universiteiten, om een koerswijziging van het ABP. Wageningen sluit zich aan bij een groeiende groep organisaties met dezelfde oproep. In de brief staat dat Wageningen ook graag het gesprek aangaat over een positieve koerswijziging. Bovendien is het ABP van harte welkom in de stad Wageningen. Daar kunnen zij zelf met eigen ogen zien hoe met mens en macht wordt geïnvesteerd in een duurzamer wereld.

Pensioenfonds ABP

Ambtenaren zijn verplicht om een pensioen op te bouwen bij het ABP. Het ABP investeert nog steeds in grote olie-, kolen- en gasbedrijven. Juist deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door te lobbyen en te misleiden houden zij klimaatbeleid tegen. Ook gaat het geld van ambtenaren nu naar bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing, terwijl bossen van vitaal belang zijn om de aarde leefbaar te houden. Dat het anders kan bewijzen pensioenfondsen PME en Horeca en Catering. Zij maakten onlangs bekend te stoppen met investeren in fossiele bedrijven. Eerder gebeurde dat al door pensioenfondsen in het buitenland, zoals in de Verenigde Staten, Zweden en Denemarken.

Share Button