Crowdfunding groeit explosief in 2021 met veel duurzame initiatieven in de top 100

Crowdfunding heeft het afgelopen jaar een explosieve groei doorgemaakt. Dit blijkt uit de Crowdfunding Top 100: dé lijst met de 100 meest succesvolle crowdfundingprojecten in Nederland die door De Breed & Partners is samengesteld. De crowdfundingprojecten haalde in 2021 € 166,2 miljoen aan financiering op, dit is met een stijging van € 76,9 miljoen bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Vastgoed en duurzame initiatieven domineren de lijst. Het grootste crowdfundingproject van 2021 is KiesZon voor de Toekomst. Dit duurzame initiatief haalde € 15 miljoen aan financiering op. Via het platform Duurzaam Investeren werd er ruim € 72 miljoen opgehaald, dat is € 62 miljoen meer dan vorig jaar. Deze cijfers zijn gebaseerd op data van Fundwijzer.

Opmars van crowdfunding

Waar vorig jaar de crowdfundingmarkt daalde, is er dit jaar juist een enorme stijging te zien. Volgens Farah-Addin, consultant bij De Breed & Partners, is dit te danken aan verschillende factoren. ”We zien dat crowdfundingprojecten steeds professioneler en beter gemanaged worden. Het vereist veel overzicht en toewijding om een bedrag van € 15 miljoen op te halen. De crowdfundingacties worden ook breder en de opgehaalde financiering groeit snel. De campagnes worden steeds spraakmakender.” Daarnaast heeft Farah-Addin ook het volgende opgemerkt. ”We zien het aantal financierders toenemen, ook zien we een toename in investeerders die vooral investeren in kleinere, lokale projecten.”

Vastgoed en duurzame initiatieven domineren de lijst

Voor het vierde jaar op rij neemt het aantal vastgoedprojecten toe. Het crowdfunding bedrag van vastgoedprojecten gezamenlijk bedraagt ruim € 81,2 miljoen. Vorig jaar was dit € 38,7 miljoen. Daarnaast neemt het aantal duurzame initiatieven toe. Deze projecten hebben een gezamenlijk bedrag van ruim € 76 miljoen. Er staan 7 innovatieve projecten in de Crowdfunding Top 100. Farah-Addin: ”Ook dit jaar zien we slechts een paar innovatieve projecten in de Crowdfunding Top 100. Innovatieve bedrijven zoeken naar alternatieve mogelijkheden om hun projecten te financieren, denk hierbij aan subsidies of andere financieringen.”

Share Button