Woningeigenaren krijgen extra steuntje in de rug voor verduurzamen

Vanaf vandaag kunnen woningbezitters gebruikmaken van een verhoogde subsidie voor goede isolatie van hun woning en een (hybride) warmtepomp. Met die verhoging krijgt een huiseigenaar geen 20 maar ongeveer 30 procent van de kosten terug. Woningisolatie is daarmee nu nog voordeliger, zeker gezien de hoge gasprijzen van dit moment. 

“Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen”, aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “Isoleren leidt tot energiebesparing en daarmee tot klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het toepassen van elektrische warmtepompen en warmtenetten met lage temperatuur.”

Isolatie sneller terugverdiend

Milieu Centraal heeft berekend dat voor een hoekwoning het isoleren van spouwmuur en vloer samen zo’n 3.900 euro kost. Laat je dit uitvoeren in 2022 dan krijg je hiervoor 1.300 euro subsidie, dus feitelijk betaal je 2.600 euro. Bij een lage gasprijs, als je nog een doorlopend contract hebt, is de besparing ruim 800 euro en de terugverdientijd 3 jaar. Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat korter.

Voorwaarden

De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen laten uitvoeren, of één isolatiemaatregel combineren met een (hybride) warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Voor Verenigingen van Eigenaren is een aangepaste regeling.

Wie de investering niet uit spaargeld kan of wil betalen, kan gebruik maken van het Warmtefonds. Dit fonds verstrekt voor het verduurzamen van woningen leningen onder gunstige voorwaarden, zoals lage rente en boetevrij aflossen.

Meer comfort en minder kosten

Veel woningen zijn deels al geïsoleerd, maar missen isolatie op bepaalde onderdelen of hebben slechts matige isolatie. Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Het verbeteren van je isolatie is zinvol. Het verhoogt je wooncomfort en maakt je huis klaar voor aardgasvrij verwarmen. “Als je ergens geen isolatie of nog enkel glas hebt, dan kun je het beste vandaag een bedrijf bellen. De winst voor het klimaat en je portemonnee is groot”, zegt Van Meegeren.

Share Button