Triodom komt op voor gedupeerde certificaathouders Triodos Bank

Het recent opgerichte platform Triodom komt op voor de gedupeerde certificaathouders van Triodos Bank. Oprichter Evert Versluis zegt in Trouw (30-12-2021): “De gemiddelde certificaathouder van de Triodos Bank is de spaarzame en geïnspireerde burger, die de duurzaamheid aan het hart gaat. Zij ­hebben (vaak al) hun spaar- en ­pen­sioengeld aan die betrouwbare bank toevertrouwd. Totdat het veertig jaar geleden gekozen financieringssysteem niet meer voldeed en de toenmalige ­directie besloot tot een in de bankwereld extreme maatregel: wij blokkeren de handel in certificaten. Nu al bijna twee jaar lang. Veel certificaathouders in radeloosheid achter­latend. Geen aanvullend pensioen, geen besteding van het spaargeld, geen aanschaf van een huis.”

Het pleidooi van de stichting (op de website):

Certificaathouders zijn letterlijk en figuurlijk het kapitaal van de Triodosbank. Meer dan 43.000 idealistische beleggers financieren de Triodosbank met > € 1,2 miljard. Zij accepteren een beperkt rendement en dragen daarmee bij aan de missie van een duurzame wereld. Totdat de RvB (o.l.v. de vorige CEO Peter Blom) begin 2020 besluit de handel in certificaten stil te leggen onder het mom “Coronacrisis”.

Bij heropening voorzien experts een sterke koersdaling van de certificaten tot 35%. Dan verdampt er dus 420 miljoen.

De consequenties:

  • Door de sterke koersdaling komt het voortbestaan van de Triodosbank met haar duurzaamheidsmissie ernstig in gevaar en loopt deze de kans de hyenaprooi te worden van beleggers, die het met deze duurzaamheid minder nauw nemen.
  • Diezelfde koersdaling zorgt voor waardevermindering van mogelijk 420 miljoen €. Te dragen door ons als idealistische certificaathouders.

De Triodos oplossing:

De nieuwe CEO, Jeroen Rijpkema, maakte bekend dat er met behoud van zelfstandigheid en bescherming van de missie een systeem voor vrije verhandeling wordt ontwikkeld in vraag en aanbod. De beslissing daarover valt waarschijnlijk tegen Kerst 2021 met een implementatietijd van 18 maanden nadien (!). Dan duurt de blokkade bijna 4 jaar. Niemand kan bij zijn spaargeld, pensioengeld of liquiditeit (voor gepassioneerde ondernemers in de coronatijd). Een regelrechte ramp!

De  oplossingen van Triodom:

Recent is het platform Triodom opgericht, waarin vele kritische certificaathouders zich hebben verenigd. Onze oplossingen voor dit heikele probleem zijn:

  • Ga een fusie aan met gelijkgestemde financiële instelling(en)
  • Laat de Triodosbank overnemen door in de missie geïnteresseerde banken
  • Zoek steun bij de Nederlandse regering en/of de EU
  • Zoek steun bij DNB. Sinds 1-9-2021 is de vorige CEO van de Triodosbank Peter Blom toegetreden tot de RvC van DNB! (43.000 certificaathouder is verwarring achterlatend)

Ja, dat beperkt onze zelfstandigheid maar het proces kan véél sneller verlopen. Zij en wij kunnen vechten voor de missie van duurzaamheid, die anno 2021 steeds meer wordt gewaardeerd en onderschreven door krachtige banken. Tot op heden zijn onze oplossingen categorisch geweigerd.

Share Button