Publieke omroepen willen dat pensioenfonds PNO Media snel verduurzaamt

Bron
VPRO

Acht publieke omroepen willen met het pensioenfonds PNO Media in gesprek om te komen tot een afbouw in beleggingen in de fossiele industrie en verduurzaming van de beleggingsportefeuille.

In een open brief roepen VPRO, AVROTROS, BNNVARA, EO, HUMAN, KRO-NCRV, NTR en Omroep ZWART het pensioenfonds op concrete stappen te zetten op vier gebieden: het desinvesteren in fossiele industrie, het opstellen van concrete, meetbare en ambitieuze doelstellingen op klimaat, de dialoog aan te gaan met grootverbruikers en te accelereren op investeringen met een positief effect voor het klimaat.

Uit een scan van de beleggingsportefeuille van PNO Media is gebleken dat de fossiele industrie rijk vertegenwoordigd is. Ook belegt PNO Media in bedrijven die samen goed voor 15 miljard dollar aan exploratie van nieuwe gas- en olievelden die – om het Parijs-akkoord te halen – niet meer ondersteund zouden moeten worden. De omroepen vragen PNO Media alle investeringen in olie-, kolen- en gasproducerende bedrijven te beëindigen en de vrijkomende middelen te investeren in duurzame fondsen.

PNO Media beheert namens bijna 500 organisaties uit de mediasector en ICT een vermogen van ruim 7 miljard euro. Daarmee vervult het fonds volgens de omroepen een belangrijke maatschappelijke rol in de Nederlandse samenleving. De omroepen zien voor PNO Media grote kansen om met een duurzame en groene beleggingsstrategie een relevante en noodzakelijke bijdrage te leveren aan de energietransitie.

De brief van de omroepen aan PNO Media vind je hier.

Share Button