Helft van de jongere beleggers belegt al duurzaam

De jongere generatie van 18- tot 34-jarigen is twee keer zo veel bereid om te investeren dan de generatie van 35 jaar en ouder. Ze maken zich dan ook veel meer zorgen over hun financiële toekomst, vooral als het om huisvesting gaat. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat onderzoeksinstituut Ipsos deze maand uitvoerde voor het Europese investeringsplatform Trade Republic naar de financiële drivers en het investeringsgedrag van 1.054 Nederlanders. Verder zijn er opvallende verschillen in investeringsgedrag tussen de generaties. Zo steekt 50% van de jongere generatie geld in duurzame investeringen en 44% van deze groep belegt in crypto. 

De grootste zorg van deze generatie betreft huisvesting: ofwel een huis kunnen kopen ofwel de huur kunnen betalen. Hier is een groot verschil met de respondenten van 35 jaar en ouder: de minderheid van die groep maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast heeft de jongere generatie nog veel andere financiële zorgen: hoge inflatie, lage rente, hun pensioen en hoge energiekosten.

Duurzaam beleggen belangrijker voor jongeren dan oudere generatie

Dat de jonge generatie beleggers bezorgd is, blijkt uit hun investeringsgedrag. Zij beleggen drie keer zoveel in duurzame investeringen dan de oudere generatie. Crypto en ETF’s zijn andere populaire investerings opties

Er zijn opvallende verschillen in de soorten investeringen tussen de twee generaties, met name op het gebied van duurzame investeringen. De 18- tot 34-jarigen investeren hier veel meer in (56% versus 22%), evenals in crypto (44% versus 19%) en ETF’s (31% versus 10%).

  • De helft van de jongere beleggers investeert duurzaam, 10% investeert zelfs alleen maar duurzaam
  • Van de 35+ beleggers investeert slechts 22% duurzaam en geeft 36% aan het niet te doen maar ook niet van plan te zijn
  • Box 3: helft van de mensen waar het op van toepassing is zou het terugvragen, andere helft heeft liever dat het geld terug de maatschappij in gaat of naar een goed doel.

De jongere generatie omarmt de kapitaalmarkten: 50% investeert of overweegt te starten versus 30% van de oudere generatie

Over het algemeen laat het onderzoek zien dat er een generatie opkomt die zich zeer bewust is van de financiële tegenwind en actief bezig is met het beheren van hun financiën. 24% van de respondenten onder de 35 jaar investeert al en 26% overweegt te beginnen. In de groep boven de 35 investeert slechts 20% en 10% overweegt dit.

Belangrijke redenen om te starten met beleggen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het verhogen van hun pensioen en het aflossen van hun hypotheek. Dit is in lijn met onderzoek van het Duitse DIW Institute for Economic Research, gepubliceerd in februari 2022, waaruit bleek dat 72% van de gebruikers van Trade Republic voor de lange termijn investeert.

Share Button