Warmtefonds verlaagt drempel voor Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds past haar financieringsvoorwaarden aan om het verduurzamen van de woning voor nog meer mensen toegankelijk te maken. Per 1 november kunnen eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte op een verantwoorde wijze geld lenen voor de verduurzaming van hun woning. Zo kunnen ook zij besparen, hun wooncomfort verhogen en bijdragen aan de energietransitie.

0% rente voor lagere inkomens

Huishoudens met een verzamelinkomen van maximaal EUR 45.014,- (bruto) krijgen dankzij een subsidie van het Rijk vanaf 1 november de Energiebespaarlening van het Warmtefonds aangeboden tegen 0% rente. Zij lossen hun lening maandelijks af, maar betalen geen rente gedurende de gehele looptijd. Ernst-Jan Boers, bestuursvoorzitter van het Nationaal Warmtefonds: ‘Het Nationaal Warmtefonds wil een duurzame en comfortabele woning voor alle huiseigenaren mogelijk maken met laagdrempelige en betaalbare financiering. Voor deze specifieke groep mensen is het vaak lastig om de middelen te vinden om te investeren in duurzaamheid. Met het introduceren van deze renteloze lening hopen we een flinke drempel weg te halen, zodat dit wel mogelijk wordt.’

Tot EUR 5.000 euro lenen zonder aflossing

Het Nationaal Warmtefonds heeft naast de 0%-lening nu ook een Energiebespaarlening met combinatielening ontwikkeld voor mensen die geen of onvoldoende leencapaciteit hebben om hun verduurzamingswens te realiseren. Boers: ‘Er zijn in Nederland veel mensen die door hun financiële situatie eigenlijk nergens kunnen aankloppen voor een lening en dus ook niet kunnen profiteren van lagere maandlasten door hun woning te verduurzamen. Via het Nationaal Warmtefonds kunnen zij nu maximaal EUR 5.000 lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar te hoeven aflossen. Na vijf jaar bekijken we de financiële situatie van de aanvrager opnieuw om te bepalen of de lasten vanaf dat moment zelf gedragen kunnen worden.’

Blijven werken aan doelstellingen

Het Nationaal Warmtefonds heeft tot op heden[1] ruim 840 miljoen euro aan Energiebespaarleningen toegekend. Met het verstrekte geld zijn inmiddels 146.000 energiebesparende maatregelen gerealiseerd voor 63.000 woningen. Het streven is om eind 2023 1,2 miljard euro aan leningen te hebben verstrekt waarmee er meer dan 220.000 energiebesparende maatregelen gerealiseerd worden voor 90.000 huishoudens. ‘We blijven innoveren om zoveel mogelijk mensen te helpen verduurzamen. We hebben al een Energiebespaarhypotheek voor woningeigenaren in een buurt die onderdeel is van een  aangemelde wijkaanpak of die meedoet aan het programma aardgasvrije wijken. Maar we passen op korte termijn ook onze voorwaarden aan voor de VvE’s. Nu komen alleen nog grotere VvE’s in aanmerking voor een lening, maar we verwachten nog voor het eind van het jaar met een financieringsaanbod voor kleine VvE’s te komen. Dan kunnen ook zij volgend jaar grote stappen zetten’, aldus Boers.

Kijk hier voor een overzicht van alle leenvormen en voorwaarden

[1] Cijfers per einde derde kwartaal 2022

Share Button