PFZW heeft 114 olie- en gasondernemingen verkocht

Bron
PFZW

Om te zorgen dat de wereld leefbaar blijft moeten we ons allemaal inspannen. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)  doet dit door alle fossiele bedrijven waar ze belangen in hebben te verkopen als ze niet genoeg hun best doen om te verduurzamen. Daarom heeft PFZW onlangs 114 ondernemingen uit deze sector verkocht. Omdat ze nog geen plannen hadden om minder CO2 uit te gaan stoten. Daarnaast zijn ze in gesprek gegaan met bedrijven zoals Shell en BP over hun klimaatambities. In 2024 belegt PFZW alleen nog in fossiele bedrijven die helemaal voldoen aan wat er in het Klimaatakkoord in Parijs is afgesproken en ook doelstellingen hebben voor de korte en middellange termijn. 

Hoe pakt PFZW dit aan?

PFZW oefent druk uit op de fossiele bedrijven waar ze in beleggen, door in gesprek te gaan en de bedrijven deadlines te geven. Ook stemmen zee bij aandeelhoudersvergaderingen en stemmen ze mee met voorstellen van bijvoorbeeld Follow This. De bedrijven die niet voldoende stappen nemen om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs, worden verkocht.

De vorderingen zijn te volgen op de website.

Wat doet PFZW hierna?

PFZW heeft nu 114 ondernemingen, die geen CO2-verminderingsdoelen hebben, verkocht. Zij hadden bij verkoop een waarde van circa 470 miljoen euro. Er wordt nu gekeken welke bedrijven zich willen binden aan het Klimaatakkoord en een bijdrage leveren aan het niet verder opwarmen van de aarde. In 2023 verkoopt PFZ de achterblijvers.

Daarnaast is PFZW met 13 grote fossiele bedrijven, zoals Shell, in gesprek om hun bedrijfsvoering af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs: dat betekent 100% klimaatneutraal in 2050.

Share Button