The Swapshop start crowdfunding om allereerste circulaire retailketen in Nederland te worden

In 2022 lanceerde The Swapshop de allereerste circulaire franchiseformule van Nederland. De kledingruilwinkel wil nog één allerlaatste uitdaging overwinnen om de allereerste circulaire retailketen van Nederland te worden: Een circulaire productlijn van hun “niet-swapbare kleding”. Na een eerdere succesvolle crowdfunding is er opnieuw een crowdfundcampagne gestart om deze plannen werkelijkheid te laten worden. Samen met 56 investeerders is al meer dan €27.000 opgehaald.

Textielafval verminderen

De textielindustrie is verantwoordelijk voor circa 10% van de CO2 uitstoot en 20% van het wereldwijde afvalwater. Daarnaast is de hoeveelheid geproduceerde textiel, met de opkomst van fast fashion, de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Dit terwijl de kwaliteit van de geproduceerde textiel hard achteruit is gegaan. Jaarlijks wordt er alleen in Nederland al 238.000.000 kg textiel afgedankt. Circa 53% hiervan is nog prima draagbaar.

Laura Suijkerbuijk en Monique Drent, de ondernemers achter The Swapshop, willen de enorme hoeveelheid textielafval in Nederland verkleinen, zónder hiervoor de liefde voor mode op te geven. Inmiddels bedienen ze ruim 6.500 geregistreerde klanten. Samen met hun “swappers” hebben zij de afgelopen twee jaar al ruim 45.000 items voorzien van een nieuwe eigenaar. Hiermee is zo’n 27 miljoen liter water en 74.000 kg CO2-uitstoot bespaard.

Kledingruilwinkel

Het werkt heel simpel: In The Swapshop lever je persoonlijk jouw eerdere favoriete kleding, schoenen en accessoires in. In ruil hiervoor krijg jij swaps op je account. Hoe beter de kwaliteit van het item, hoe meer swaps je krijgt. Met die swaps krijg je vervolgens 50% korting op de verkoopprijs van de items in hun winkels.

Dit business model is al een systeemverandering, maar de twee vrouwelijke ondernemers willen hun impact groter maken. “Swappers leveren veel meer kleding in dan dat er meegenomen wordt en niet alle kleding die wordt ingeleverd is herdraagbaar. Die kleding is te afgedragen of uit de mode. Hierdoor hebben we jaarlijks meer dan 20.000 items over. En dat worden er alleen maar meer als we onze franchiseformule de komende jaren over het land verspreiden.” Aldus Drent. Suijkerbuijk vult aan: “Het is onze droom om de allereerste circulaire retailketen van Nederland te worden. We willen alle niet-swapbare items uit onze winkels recyclen naar een lokaal geproduceerde circulaire productlijn. Organisatorisch gezien zit hier veel werk achter, maar het resultaat is haalbaar en het is hard nodig voor een circulaire economie. Dat is heel tof!

Circulaire productlijn

De vrouwelijke ondernemers willen in 2024 het eerste product van de circulaire productlijn op de markt brengen, gemaakt van hun eigen textieloverschot, en gerecycled, gesponnen, geweven en gemaakt in Nederland. Het wordt een laptopsleeve, die voor circa 50% is gemaakt van gerecycled katoen. Ze laten de (voorkomen) milieu-impact van de circulaire laptop sleeve berekenen via een Life Cycle Assessment én lanceren een korte documentaire over hun zoektocht naar een circulaire oplossing voor het textieloverschot van The Swapshop. Met de komst van deze circulaire productlijn.

Crowdfund

Om de circulaire laptop sleeve succesvol op de markt te brengen en deze te maken van het eigen textielafval, is een crowdfundcampagne gestart. Hier kunnen swappers (of andere geïnteresseerden) mee doen door te investeren of te doneren. Het betreft een lening die binnen 5 jaar wordt terugbetaald met 3% rente en extra beloningen zoals een interview feature of swap op locatie. De teller staat momenteel op meer dan 27.000 euro, wat is geïnvesteerd door 56 betrokken investeerders. Drent en Suijkerbuijk hopen dit bedrag de komende maand te verdubbelen.

Geïnteresseerden kunnen investeren via www.crowdaboutnow.nl/swapshop tot 28 april.

Share Button