BNP Paribas Asset Management lanceert als eerste Nederlandse vermogensbeheerder hypotheekfonds met bindende duurzame selectiecriteria

Partner

Op 29 september is het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund gelanceerd. Dit hypotheekfonds is uniek op duurzaamheidsgebied omdat het als enige aanbieder in de markt bindende selectiecriteria hanteert. Dynamic Credit, dochteronderneming van BNP Paribas Asset management en beheerder van het fonds, financiert alleen woningen met energielabel D of lager wanneer deze een concreet verbeterplan naar label C of hoger aanleveren.

Het energieverbruik van woningen is verantwoordelijk voor een significant deel van de totale uitstoot van Nederland. Verlaging daarvan is cruciaal en kan door efficiënter energiegebruik of overschakelen op andere vormen van energie. Het verduurzamen van de woningvoorraad is een belangrijke doelstelling uit het Klimaatakkoord voor de gebouwde omgeving, maar dreigt uit zicht te raken. Tegelijkertijd zoeken institutionele beleggers mogelijkheden om impact te maken met hun beleggingen. Met het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund brengt Dynamic Credit de vergroeningssopgave en marktvraag bij elkaar: het verduurzaamt de Nederlandse woningenmarkt en voorziet in de duurzame beleggingsbehoefte van institutionele beleggers.

Jan-Lodewijk Roebroek, CEO bij BNP Paribas Asset Management in Nederland: “Wij merken dat voor steeds meer klanten risico, rendement en impact hand in hand moeten gaan. Het BNP Paribas Dutch Residential Mortgage Fund is een mooie aanvulling op ons duurzame aanbod voor klanten die willen beleggen in de vergroening van de Nederlandse woningvoorraad.”

Tonko Gast, CEO Dynamic Credit: “Om de klimaatdoelen voor Nederlandse woningen te halen, moet de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad worden versneld. Het energielabel als bindend selectiecriterium is een unieke aanpak met significante impact doordat het de verduurzaming van Nederlandse woningen direct stimuleert. Institutionele beleggers kunnen deelnemen tegen dezelfde aantrekkelijke risico-/rendementsprofielen als reguliere hypothekenfondsen, aangevuld met aantoonbare impact.”

Het hypotheekfonds krijgt een lichtgroene (artikel 8) SFDR-classificatie. De hypotheken in het fonds worden verstrekt vanuit het bijBouwe hypotheeklabel, dat Dynamic Credit zelf beheert. Consumenten die financiering zoeken voor een woning met energielabel D of lager worden alleen geholpen als zij een verbeterplan aanleveren voor de verduurzaming van de woning naar energielabel C of hoger. De daarvoor benodigde investering wordt verstrekt vanuit een bouwdepot naar gelang het verbeterplan wordt uitgevoerd. Deze monitoring vergroot de kans op daadwerkelijke realisatie van het verbeterplan.

Share Button