BrightPensioen is B Corp gecertificeerd

BrightPensioen mag zich vanaf vandaag B Corp™ noemen. De B in B Corp staat voor ‘benefit for all’. De B Corp community bestaat uit bedrijven die zich actief inzetten ten goede van mensen, leefgemeenschappen en de planeet. Een B Corp moet voldoen aan hoge, geverifieerde normen op het gebied van sociale- en milieu-impact, accountability en transparantie. B Corp word je dus niet zomaar. Op de onderdelen governance, medewerkers, community, milieu en klanten worden bijna 200 vragen gesteld. Minimaal 80 punten zijn nodig om het certificaat te behalen. De maximale score is 200 punten. BrightPensioen haalde een score van 96.3. Maar er is dus ook ruimte voor verbetering. Dat is precies wat B Corp beoogt, aanzetten om het steeds beter te doen.                    

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: “Dat ‘benefit for all’ zit in ons DNA. Sinds de start van BrightPensioen is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. We beleggen duurzaam en publiceerden in 2022 als eerste financiële dienstverlener met pensioenoplossingen een duurzaamheidsverslag. Het is onze ambitie om de meest duurzame aanbieder van individueel aanvullend pensioen te zijn. We zijn ook enkele jaren een social enterprise. We hebben geen winstmaximalisatie als doel en door een coöperatief model hebben onze leden zeggenschap. We zijn heel blij dat we zijn toegetreden tot een bijzondere community van bedrijven die het goed voorhebben met de wereld en dat vervlechten in hun bedrijfsvoering.”

Tessa van Soest, directeur B Lab Benelux: “Als B Corp schaart BrightPensioen zich tussen bedrijven die een wereldwijde beweging leiden naar een inclusieve, rechtvaardige en regeneratieve economie. We verwelkomen BrightPensioen dan ook graag.”

Op dit moment mogen meer dan 8.000 bedrijven wereldwijd, waarvan 360 in de Benelux, zich B Corp noemen. Een greep uit Nederlandse B Corps: Triodos Bank, Swapfiets, Tony Chocolonely, Fairphone, Auping, The Good Roll, Johnny Cashew, Dopper, Moyee Coffee en Seepje.

Lidmaatschap in plaats van percentage belegd vermogen

BrightPensioen is opgericht om het gebruikelijke verdienmodel – een percentage van het vermogen – ter discussie te stellen en op de schop te nemen. Dit verdienmodel is niet transparant en kan leiden tot perverse prikkels. Dit heeft in het recente verleden tot grote problemen (woekerpolissen en woekerpensioenen) geleid. Hierdoor is het vertrouwen in financiële instellingen flink gedaald. BrightPensioen wil dit herstellen door een eerlijker en transparanter verdienmodel te introduceren. Door een vaste jaarlijkse vergoeding te rekenen die los staat van het vermogen. Dus hoe groot het vermogen ook wordt; de klant blijft hetzelfde betalen. BrightPensioen zou graag zien dat meer aanbieders dit eerlijkere verdienmodel gaan kopiëren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, komt doordat het traditionele verdienmodel veel lucratiever is.

De pensioenrekening van BrightPensioen kreeg eind 2023 de hoogste waardering van vijf sterren van het onafhankelijke MoneyView in de categorie ‘Lijfrente Beleggen’ op het onderdeel prijs. Het bewijs dat dit prijsmodel beter voor de klant is.

Share Button