VanillaPoint breidt uit met duurzame vanille en verandert de culinaire wereld, hap voor hap

VanillaPoint, producent en aanjager van duurzame vanille, lanceert een crowdfunding via CrowdAboutNow. De hoogkwalitatieve vanille wordt regeneratief verbouwd op de eigen familieplantage en op plantages van boeren uit de directe omgeving waar mee samengewerkt wordt. Onder het concept van ‘Direct trade’ leveren ze rechtstreeks aan consument en horeca. Met de crowdfunding breidt VanillaPoint het assortiment uit met vanillepasta, -poeder en extract. In totaal is minimaal €100.000 euro nodig om drie nieuwe producten op de markt te brengen en de missie van eerlijke handel verder uit te breiden.

Van boer tot bord

Sinds de oprichting in 2019 heeft VanillaPoint zich gericht op het doorbreken van het traditionele vanillehandelsmodel: het elimineren van de tussenhandelaren. Want met de doorgaans vele handelaren in de keten, is de vanille lang onderweg, is er gebrek aan transparantie en blijft er uiteindelijk voor de boer weinig over. De ‘Van boer tot bord’ is een strategie waar zowel de boer als eindgebruiker baat bij heeft. De lokale gemeenschap krijgt vaak het dubbele inkomen en de eindgebruiker ontvangt een hogere kwaliteit. Met klanten in Nederland en België, waaronder meerdere sterrenrestaurants en zelfs twee groene sterrenrestaurants, bewijzen ze dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan.

“Ik verhuisde in 2018 met mijn Nederlandse familie naar Nederland. Als hobbykok merkte ik dat restaurants en mensen uit mijn omgeving op zoek waren naar hoogwaardige vanille. Die voor mij toevallig gemakkelijk verkrijgbaar was via onze familieplantage thuis in Oeganda. Opgegroeid in een boerenfamilie heb ik daarbij gezien dat mijn ouders en andere boeren onder druk werden gezet door de tussenhandelaren. Zo is het idee van ‘direct trade’, oftewel VanillaPoint ontstaan”, legt oprichter Godfrey Kiwumulo uit.

Crowdfunding voor meer impact

De ambitie van VanillaPoint is om hun assortiment uit te breiden met vanillepasta, -poeder en -extract, en hun aanwezigheid in Europa te vergroten door uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland. Het duurzaamheidsaspect blijkt cruciaal in de horeca. Mede-vennoot en verkoopdirecteur Gijsbert Veltman ziet in de markt dat er zelfs chefs zijn die helemaal geen vanille gebruiken vanwege zorgen over de traditionele en niet zo duurzame handelspraktijken in de sector:

“Dat ik bijvoorbeeld Restaurant de Nieuwe Winkel heb weten te binden (red. 2 Michelin sterren en groene ster), bewijst dat onze aanpak werkt. Regeneratieve landbouw en duurzame samenwerking met de lokale gemeenschap leeft écht en restaurants nemen graag het voortouw in de voorlichting naar hun gasten. En dat is hard nodig want specerijen zijn een ondergeschoven kindje wat duurzaamheid betreft. Boeren in Oeganda willen dolgraag aansluiten bij ons netwerk. Door hen te ondersteunen in regeneratieve landbouwpraktijken, maken we de vanille-industrie duurzamer, stap voor stap, hap voor hap.”

Voor het realiseren van de groeiplannen heeft VanillaPoint bewust gekozen voor een crowdfundingcampagne via CrowdAboutNow. “Crowdfunding past perfect bij onze filosofie van transparantie en directe samenwerking. We groeien graag samen met mensen die net als wij geloven in onze missie!”, aldus Veltman.

Share Button