Mini-grids: de duurzame-energie-trend in impactbeleggen 

Stel je voor: je moet elke dag haasten om voor zonsondergang je werk af te hebben, je moet een half uur lopen voordat je je telefoon ergens kunt opladen en ’s avonds is er geen licht om te koken, lezen of studeren. Ondanks dat er al grote stappen zijn gezet, zijn dit nog steeds de dagelijkse problemen van 1 op de 10 mensen wereldwijd, die géén toegang hebben tot energie. Oikocredit wil met haar investeringen in duurzame energie daarom de toegang tot energie verbeteren. Zogeheten mini-grids zijn een trend om dit te bereiken. 

Waar het nationale energienetwerk vaak niet tot afgelegen gebieden rijkt, kan een mini-grid de oplossing bieden. David ten Kroode, Manager Renewable Energy bij Oikocredit legt uit: “Een mini-grid is een elektriciteitsnetwerk zoals een zonnepanelenveld”. Zo’n mini-grid wekt genoeg duurzame energie op voor een heel dorp of een kleine stad. Op het moment dat een dorp toegang krijgt tot energie, verandert er veel. Zo kunnen gezinnen hun huis op een veilige manier verlichten en hun telefoon opladen. Dat betekent ook dat er ’s avonds gewerkt of gestudeerd kan worden. En met elektriciteit kunnen kleinschalige boeren hun producten bijvoorbeeld langer bewaren in een koeling en zo hun opbrengst verhogen.

Op deze manier wordt energie-armoede bestreden en is de sociale impact tegelijkertijd groot. Niet voor niets is een van de Sustainable Development Goals (SDG7) van de Verenigde Naties dat iedereen, overal ter wereld, vóór 2030 toegang heeft tot energie. 

Dat betekent niet dat er in de duurzame energiesector alleen nog op mini-grids gefocust wordt. Uiteindelijk moet een combinatie van grote infrastructuurprojecten en mini-grids energie-armoede terugdringen.  “Grote infrastructuurprojecten zijn heel goed op macro-economisch gebied: goed voor een land, want er hoeft minder fossiele brandstof of elektriciteit geïmporteerd te worden, en goed voor het milieu, want de CO2-uitstoot wordt verminderd.” Maar het is lang niet altijd zo dat deze grote energieprojecten gemeenschappen in afgelegen dorpen bereiken. En juist om deze achtergestelde groep te voorzien van energie kunnen mini-grids dé oplossing zijn. 

Risico versus impact

Grote energieprojecten hebben over het algemeen een lager risico dan investeringen in mini-grids. “Daarom is er voor zulke grootschalige projecten veel geld beschikbaar, bijvoorbeeld van internationale, institutionele beleggers. Het financieren van mini-grids heeft dan wel een iets hoger risico, maar de sociale impact is ook groter.” Social impact-investeerder Oikocredit financiert daarom ook steeds meer micro-grids. De grote sociale impact van deze investeringen is, ondanks het hogere risico, enorm belangrijk. Voor social impact-beleggers in duurzame energie zijn mini-grids daarom een belangrijke nieuwe groeimarkt. 

Oikocredit Nederland

Foto: Opmeer Reports

Share Button