FSC-hout wordt steeds meer toegepast

De Nederlandse consument kiest steeds vaker voor producten met het FSC keurmerk, mede dankzij de promotieacties van FSC Nederland in samenwerking met het WNF.

De doe-het-zelfsector speelt hier goed op in en steeds meer winkels zorgen ervoor dat houtproducten met het FSC-keurmerk worden opgenomen in het assortiment. Het meubelwarenhuis Ikea heeft besloten om in de winkels alleen nog maar teakproducten toe te laten met een FSC- of gelijkwaardig keurmerk. De teak die wordt verwerkt in het nieuwe assortiment van teakhouten tuinmeubelen en badkamerartikelen is afkomstig van plantages op Java (Indonesie) en zijn erkend volgens het Forest Stewardship Council (FSC). Ook het tuinmeubilair van de Hema is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen en voorzien van het FSC-keurmerk.

Maar hoe zit het met de vraag en het aanbod van FSC-hout in andere sectoren?

Hout wordt voor veel meer gebruikt dan meubels. De grond-, wegen en waterbouw verwerkt veel FSC-hout en naar volle tevredenheid. Tachtig procent van al het hout in Nederland wordt echter gebruikt door aannemersbedrijven (woningbouw en industriele bouw). In deze sector blijkt het gebruik van gecertificeerd hout een stuk moeilijker te zijn. Dit wordt veroorzaakt door diverse, complexe problemen waar leverancier, groothandel, de aannemers en de timmerfabrieken mee te maken hebben. De voorkeur van de consument is van veel minder invloed. Er zit gelukkig wel progressie in het duurzaam-bouwenbeleid.

Drie aannemers hebben vorig jaar in het kader van ‘Goed Hout voor Aannemers’ voor zo’n 150 woningen FSC-hout aangekocht, met name voor toepassing in kozijnen, ramen en houtskeletconstructies. Dit jaar zullen waarschijnlijk nog eens 300 woningen worden voorzien van gecertificeerd hout.

Beslissers in de bouw, waaronder gemeenten, worden met behulp van diverse voorlichtingsmaterialen gestimuleerd om meer FSC hout in de bouw te gebruiken. Dit leidde al tot een convenant tussen 11 bedrijven en instellingen waarin zij afspreken bij concrete bouwprojecten FSC-hout toe te passen. Tot de signeerders behoren o.a. KPMG, ABN AMRO, Burgers’ Zoo, gemeente Uithoorn en een aantal woningcorporaties en -stichtingen. Het convenant is goed voor de verwerking van FSC-hout in 1200 nieuwbouwwoningen, 1350 te renoveren huizen, duizenden vierkante meters kantoorruimte en bovendien enkele tonnen FSC-papier. De ABN AMRO sprak de intentie uit om vanaf 2004 voor 100% gebruik te maken van FSC-hout bij opdrachten tot renovatie of nieuwbouw van haar gebouwen.

Share Button