BNP Paribas wil CO2 neutraal worden voor eind 2017

In het kader van de strijd tegen de klimaatverandering heeft BNP Paribas zich geëngageerd om de CO2-uitstoot verbonden aan zijn eigen werking voor het einde van het jaar te neutraliseren. 

Dit project krijgt concreet gestalte via drie bijkomende initiatieven:

  • Sinds 2012 heeft BNP Paribas zijn rechtstreekse CO2-uitstoot verminderd met meer dan 15% per medewerker, in overeenstemming met de doelstelling van 25% voor 2020. Die vermindering is het resultaat van een actief beleid op het vlak van energie-efficiëntie van de gebouwen en de data centers en ook van de optimalisering van de beroepsverplaatsingen. Een uitdaging van formaat aangezien de gebouwen van BNP Paribas zich wereldwijd uitstrekken over meer dan 7 miljoen m2!
  • Meer dan de helft van de CO2-uitstoot komt voort uit ons elektriciteitsverbruik. Om de status koolstofneutraal te halen wil BNP Paribas alleen elektriciteit met laag koolstofgehalte gebruiken in alle landen waar dat mogelijk is.
  • CO2-uitstoot die moeilijk kan worden vermeden (zoals beroepsreizen of aardgasverbruik) zal worden gecompenseerd via partnerships met benchmarkorganisaties en in overeenstemming met ons CSR-beleid. Zo sluit BNP Paribas een partnership met de GoodPlanet Foundation rond het bouwen van huishoudelijke installaties voor de productie van biogas op het platteland in India.

Yann Arthus-Bertrand, stichter en voorzitter van de GoodPlanet Foundation: “Dankzij dit project kunnen in India meer dan 12.000 gezinnen of meer dan 50.000 mensen propere energie gebruiken. Dat heeft niet alleen een sterke impact op het milieu doordat de ontbossing wordt beperkt (biogas vervangt hout of kerosine), maar ook een aanzienlijke maatschappelijke impact omdat het de levensomstandigheden van de bevolking en in het bijzonder die van vrouwen helpt verbeteren door het risico te verminderen op luchtwegen- en ooginfecties als gevolg van vervuilde binnenlucht.”

Jean-Laurent Bonnafé, CEO van BNP Paribas: “De laatste jaren hebben wij een aantal stappen gezet in ons klimaatbeleid. We hebben bijvoorbeeld beslist om het aantal financieringen van hernieuwbare energiebronnen te verdubbelen (15 miljard euro voor 2020) of niet langer projecten van centrales op steenkool te financieren. Met de nieuwe doelstelling om onze eigen werking koolstofneutraal te maken, dragen we verder bij tot de beperking van de klimaatopwarming.”

Met dit engagement versterkt BNP Paribas zijn positionering als een van de eerste Europese banken die een effectieve bijdrage leveren om de klimaatdoelstellingen van COP21 te halen. Andere recente initiatieven van de bank waren:

  • de beslissing om niet langer elektriciteitscentrales op steenkool en mijnbouwprojecten gespecialiseerd in steenkoolwinning te financieren ongeacht het land waar ze zijn gevestigd en niet langer elektriciteitsproducenten te financieren als de strategie voor het verminderen van het steenkoolaandeel in hun productie niet minstens even ambitieus is als die van hun land;
  • 100 miljoen euro uittrekken voor 2020 om te investeren in start-ups die innovaties realiseren om de energietransitie te versnellen;
  • het geleidelijk opnemen van de klimaatcomponent in de methodologie voor het beoordelen van projecten en ondernemingen die de bank financiert: wij hebben ons pas aangesloten bij de Carbon Pricing Leadership Coalition, die onder auspiciën van de Wereldbank, zich inzet voor een wereldwijde deelname aan carbon pricing;
  •  de publicatie van de koolstofvoetafdruk van meer dan 100 fondsen beheerd door BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP), in overeenstemming met zijn betrokkenheid bij de Portfolio Decarbonization Coalition. BNPP IP biedt beleggers inmiddels een uitgebreid gamma koolstofarme fondsen.
Share Button