Actie Greenpeace: lekkende oliepijpleiding voor Pensioenfonds Zorg & Welzijn

Zo’n 15 actievoerders van Greenpeace hebben een lekkende oliepijpleiding gelegd voor het hoofdkantoor van PGGM* en Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW). Hiermee willen de actievoerders laten zien wat het gevolg is van beleggen in teerzandolie. Deze vorm van oliewinning is zeer vervuilend en omstreden. Er worden kilometerslange pijpleidingen door Canada en de VS voor aangelegd. Gevolgen: ernstige milieuvervuiling door lekkages en verwoesting van eeuwenoude bossen en landschap.

Greenpeace eist dat PFZW zich terugtrekt uit deze vervuilende industrie en werk maakt van hun klimaatbeleid. Het pensioen van verplegers, artsen en zorgpersoneel moet hier niet in belegd worden. Greenpeace nodigt tijdens de vreedzame actie de medewerkers uit om symbolisch de geldkraan voor teerzandolie dicht te draaien.

Teerzand

Teerzanden zijn zanderige gronden, doordrenkt met dikke, kleverige aardolie. In Alberta, Canada ligt ‘s werelds grootste open mijn waar deze teerzanden worden afgegraven. Om de productie en export van teerzandolie op te schroeven wordt in Canada en de VS gewerkt aan drie nieuwe pijpleidingen. Dat zorgt voor een stortvloed aan problemen. Het is een duur, energieverslindend en verwoestend proces om deze olie te winnen en er bruikbare brandstof van te maken.

Bovenop de teerzanden staat eeuwenoud bos dat in hoog tempo wordt verwoest. Deze bossen zijn van oudsher het thuis van Inheemse Volken. Hun bos verdwijnt voor de ontginning van teerzanden en worden er pijpleidingen gepland dwars door hun leefgebied. Zo’n 150 Inheemse Volken in Canada en de VS hebben zich verenigd in hun verzet tegen de aanleg van deze oliepijpleidingen. Lekkages van de oliepijpleidingen zijn onvermijdelijk, sinds 2010 gebeurt dat bijna iedere week.

Kees Kodde, campagneleider van Greenpeace: “Pensioengeld van verplegers en zorgpersoneel wordt geïnvesteerd  in verwoestende teerzandolie. Veel internationale beleggers zijn hier al mee gestopt. Waarom belegt PFZW daar dan nog wel in? Willen we de doelen van het Parijs-akkoord halen, dan moet deze olie in de grond blijven en zijn deze beleggingen straks waardeloos. Daarom is beleggen in teerzandolie niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook een groot risico voor onze pensioenen.”

Naast PFZW hebben ook ABP, Aegon en Nationale Nederlanden voor ruim een miljard euro aan beleggingen in teerzandolie en bedrijven die pijpleidingen bouwen voor de export van Canadese teerzandolie naar Azië en de VS.

Tijd om stappen te zetten

Greenpeace heeft overleg gevoerd met PFZW, maar zij willen de tientallen miljoenen euro’s aan beleggingen in teerzandolie nog niet verkopen. Ze sluiten een aantal sectoren uit, zoals tabak en controversiële wapens, maar willen deze stap niet zetten als het gaat om teerzandolie. Daarom is Greenpeace een petitie gestart: Teerzandolie? Niet met mijn geld! Daar kun je een oproep doen om te stoppen met teerzandolie. Greenpeace wil dat Nederlanders niet langer ongewild bijdragen aan verwoesting van eeuwenoude bossen, mensenrechtenschendingen en het verder ontsporen van het klimaat.

*PGGM voert de beleggingen uit in opdracht van pensioenfonds PFZW.

Share Button