Voordelen van het beleggen in groenfondsen

Wil je graag duurzaam beleggen? Dan is het deelnemen aan een groenfonds waarschijnlijk iets voor jou. Bovendien zal dit je zekere voordelen kunnen opleveren. Wanneer je als particulier wilt beleggen in groenfondsen, kun je genieten van fiscaal voordeel. 

Fiscaal voordeel

Ten eerste hoeven beleggers in groenfondsen, lager dan 57.385 euro p.p., geen vermogensrendementsheffing te betalen over die belegging. Indien je een fiscale partner hebt, kun je een maximale gezamenlijke vrijstelling krijgen van 117.080 euro in 2019. Een ander voordeel is de 0,7 procent heffingskorting die vrijgesteld is van het belegde bedrag. Deze voordelen zijn ingesteld om een compensatie te bieden aan de belegger. Immers, het rendement dat men terug kan verwachten van een groenfonds is lager, zodat banken een lagere rente kunnen bieden aan groene projecten. De bank dient vervolgens minstens 70 procent van de duurzame belegging als een lening aan een groen project te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biologische landbouwbedrijven of duurzame gebouwen.

Groenverklaring

Een bank die beleggingen accepteert voor groenfondsen zal enkel en alleen projecten financieren die over een groenverklaring beschikken. Deze verklaring zorgt ervoor dat ondernemers een financiering kunnen krijgen tegen een lage rente. Wanneer een organisatie aan een groenproject werkt, zullen zij een van de banken met een groenfonds aanspreken. Dit groenfonds zal voor hen bij de RVO een groenverklaring aanvragen. Enkel projecten die over een groenverklaring beschikken, zijn fiscaal gezien voordeliger om in te beleggen.

Financieel voordeel

De gemiddelde belegger zal door indirect te investeren in een groenfonds 0,50 procent tot 1 procent minder rente betalen dan wanneer hij of zij in een ander fonds zou beleggen.

Sparen en beleggen

Je kunt sparen door bij een groenbank te investeren in een waardepapier. Deze worden vaak verkocht onder de naam groencertificaat, groenobligatie of groenbankbrief. Dit papier heeft een vastgestelde waarde, een vastgestelde looptijd en een vastgestelde rente. Wanneer de looptijd voorbij is, ‘verkoop’ je het waardepapier weer aan de bank die jou vervolgens het aankoopbedrag plus de rente betaalt. Als belegger kun je in aandelen investeren door deze te kopen in een groenfonds. Hiervoor kun je terecht bij een effectenbeurs, maar je kunt ook direct bij het fonds aankloppen. Vervolgens zal het fonds dividend uitkeren. Het dividend is afhankelijk van het resultaat dat de verstrekte leningen behaald hebben met betrekking tot de groene projecten. Vervolgens kun je je aandelen weer verkopen waarbij de prijs afhankelijk is van vraag en aanbod. Hierbij loop je dus een iets groter risico dan wanneer je spaart in een groenfonds, want de vraagprijs kan lager zijn dan wat jij oorspronkelijk voor dat aandeel hebt betaald.

Risico’s 

Hoewel beleggen in groenfondsen veel voordelen kent, loop je nog steeds dezelfde risico’s als wanneer je in niet-groene fondsen belegt. Zo zijn ook groene beleggingen aan koersdalingen onderhevig. Bovendien vallen deze beleggingen niet onder het depositogarantiestelsel, waardoor je geen garantie hebt op dit soort tegoeden.

Afbeelding: Shutterstock

Share Button