The Seaweed Farmers lanceren crowdfunding campagne voor meer zeeboerderijen en CO2 reductie

The Seaweed Farmers zijn niet te stoppen. De enthousiaste, jonge zeewierboeren uit IJmuiden, Noord-Holland, hebben hun eerste crowdfunding campagne gelanceerd met als doel hun (zee)boerderij activiteiten op te schalen en dus meer zeewier te oogsten. Hiermee geven zij bedrijven en particulieren de unieke kans om lokaal hun CO2 te compenseren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ooit bekend als Zeeboerderij IJmond, hebben The Seaweed Farmers hun branding en missie aangescherpt. Zij concentreren zich volledig op het kweken van zeewier teneinde zeewater te filteren en CO2 te compenseren. In de haven van Ijmuiden ligt de eerste boerderij en het doel is om middels deze crowdfundingcampagne dit jaar uit te breiden naar tien.

De impact van de huidige boerderij in de Zeehaven van IJmuiden is verbazingwekkend. Tijdens de groei van het zeewier compenseert deze per jaar de CO2 uitstoot van ongeveer 16.000 km vliegen of 27.000 km rijden met de auto. Daarnaast ondersteunt het wier ook de lokale biodiversiteit door een natuurhaven te bieden voor vissen en vogels.

Met behulp van partner fabriek Danvos in Sint Maartensbrug wordt het wier na de oogst geraffineerd voor verschillende doeleinden. Zo worden bijvoorbeeld de mineralen uit de alg gebruikt als basis voor biologische meststof voor de bollen producenten in Noord-Holland. De gefilterde eiwitten en suikers worden gebruikt door de veelgeprezen ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros, die van het zeewier plastic 3D-filamenten maken. Het wier wordt tot de laatste cel gebruikt in het proces waardoor dit een fantastisch voorbeeld is voor circulair ondernemen en het gebruik van zeewier voor hoogwaardige biologische grondstoffen.

De zee liefhebbers, surfers en initiatiefnemers achter de boerderij, Nikki Spil (30) en Sjoerd Laarhoven (32), hebben eind vorig jaar de eerste boerderij te water gelaten en het eerste zeewier hiervan zal binnenkort worden geoogst. Met de hulp sponsoring van bedrijven en particulieren willen ze dit jaar uitbreiden naar tien boerderijen. Meedoen kan via deze link

Share Button