Geld lenen voor zonnepanelen is slim, huren niet

Bron
Sungevity

Vanwege Covid-19 zien bijna 300.000 huishoudens af van zonnepanelen, blijkt uit een recente peiling van Vereniging Eigen Huis. Terwijl we in Nederland op het punt staan om de grens van 1 miljoen huishoudens met zonnepanelen te doorbreken. Een andere barrière voor de aanschaf van zonnepanelen is de financiering. 33% van alle Nederlandse huishoudens die zonnestroom overweegt, haakt af als ze de aanschaf van een systeem uit eigen zak moeten voorschieten, aldus onderzoek van Dutch New Energy. De markt is hierop ingesprongen met twee financieringsopties: zonnepanelen huren en het kopen van zonnepanelen met een (groene) lening.

Ga voor een duurzame lening

Beide beloven hetzelfde: zonnepanelen op je dak zonder inbreng eigen geld en vanaf dag één besparen. De Consumentenbond concludeert dat je met een duurzame lening veel minder kosten per maand kwijt bent dan met huren. Jasper Hörmann, Chief Commercial Officer bij Sungevity, zegt hierover het volgende: “Geïnteresseerden in zonnepanelen doen er goed aan te kiezen voor kopen van zonnepanelen via een lening en de huuroptie volledig links te laten liggen. Het kopen met lening levert substantiële besparingen op. Verhuurders daarentegen krijgen hun business case niet meer rond. Dit geldt des te meer nu de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2030.” Een aantal aanbieders, zoals Essent en Vattenfall, hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de verhuurmarkt. 

Wat levert het op?

Of je je zonnepanelen met eigen geld of via een lening financiert, de netto opbrengsten liggen dicht tegen elkaar. In het eerste geval levert een gemiddeld systeem van 14 panelen over 25 jaar €11.000 op. Wie geld heeft geleend, verdient netto rond de €10.000. Dus ook met geleend geld bespaar je direct. Wat je aan rente en aflossing betaalt, is namelijk lager dan de uitgespaarde energiekosten. Bovendien krijg je als koper meteen tot €1000 aan BTW terug. Als de lening na tien jaar is afbetaald, leveren je panelen nog 15 jaar gratis stroom. De huurder staat na tien jaar met lege handen. 

Installatie ten tijde van Covid-19

De ‘anderhalve meter samenleving’ hoeft geen belemmering te zijn. Installeren speelt zich grotendeels op het dak af. Binnen hoeft de installateur alleen een omvormer te plaatsen en het kabeltraject aan te sluiten. Met minimaal contact en uitleg achteraf via de telefoon kan de installatie voltooid worden.  

Whitepaper

Jasper Hörmann, Chief Commercial Officer en Roebyem Anders, Chief Mission Officer bij Sungevity schreven een whitepaper over feiten en fabels van externe financieringsopties voor zonnesystemen. Sungevity, het bedrijf dat acht jaar geleden ontstond als tegenreactie op valse beloftes in de markt en zet voluit in op kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid. Sungevity gelooft namelijk dat je het enorme potentieel van zonnestroom alleen kunt benutten als klanten je volledig vertrouwen. 

 

Share Button