Gegevens beheren als belegger: dit moet je weten

Het is voor iedereen die geld investeert als belegger belangrijk om kennis van zaken te hebben. Dat vormt namelijk de basis voor het behalen van een succesvol rendement. Nu zijn er allerlei manieren om te beleggen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het beleggen uit te besteden aan een professional. Of door zelf de aandelenmarkt op te gaan en aandelen van bedrijven te kopen. In beide situaties speelt het beheer van gegevens een belangrijke rol en daarin zijn een aantal aandachtspunten te onderscheiden.

Beheer van de beleggingsportefeuille

Bij de uitbesteding van het beleggen heb je zelf geen omkijken naar het beheer van je gegevens. Die rol is dan weggelegd voor de beheerder van de beleggingsportefeuille die kennis van zaken heeft. Bijvoorbeeld als je een professional bent die een opleiding MBA bij NCOI heeft gevolgd. NCOI voorziet namelijk in gerichte opleidingen en specialisaties, zoals bedrijfskunde. Een van de belangrijke punten bij het beheer van de beleggingsportefeuille is de spreiding. Het wedden op een enkel paard is nogal risicovol. Daarom is een spreiding van het risico van belang. In dat kader is het beheren van de gegevens cruciaal, zoals met het bijhouden van alle koersontwikkelingen van de aandelen in je beleggingsportefeuille.

Beleggingsportefeuille bijhouden

Het beleggen begint uiteraard met het maken van een beleggingsportefeuille. Het bijhouden ervan is echter van wezenlijk belang om een succesvol rendement mogelijk te maken. De beleggingsportefeuille stel je samen aan de hand van het risico dat je wilt lopen. Bijvoorbeeld door een defensieve portefeuille samen te stellen met weinig risico. Of door voor een portefeuille met een offensief karakter te kiezen. Het beheer van gegevens, zoals het bijhouden van statistieken en het maken van analyses, vormt een goede basis om beslissingen te nemen ongeacht of je een defensieve of offensieve beleggingsportefeuille hebt. Zo is het mogelijk om een verandering in in de aandelenkoersen uitgangspunt te laten zijn voor de aanpassing van je portefeuille. Of indien er sprake is van scheefgroei of wijzigingen in het beursklimaat. Door de gegevens over de aandelen bij te houden, zoals koersontwikkelingen, zie je wanneer het tijd is om verandering aan te brengen. Laat je dat over aan een beheerder dan heb je zoals gezegd er zelf geen omkijken naar. Het is als je zelf belegt zeker aan te raden om in elk geval minimaal een keer op jaarbasis de uitgangspunten te evalueren. Als je persoonlijke omstandigheden veranderen, is dat bijvoorbeeld een goed moment om de samenstelling van je beleggingen daarop aan te passen. Daarom is gegevensbeheer ook zo belangrijk.

 

Share Button