Zo herken je duurzame beleggingsmogelijkheden

Het valt niet altijd mee om duurzaam te beleggen. De duurzaamheid van een beleggingsproduct is namelijk lang niet zo duidelijk als de duurzaamheid van een zonnepaneel op je dak. Zo doen veel bedrijven en fondsen aan het zogeheten greenwashing, waarbij een product groener lijkt dan het is. Veel fondsen met een duurzame insteek krijgen de code SRI (Socially Responsible Investing) mee. Ook is er de code ESG. Fondsen met dit keurmerk voldoen aan eisen op het gebied van Environment, Social en Governance.

Beleggen in duurzame fondsen

Door te letten op de SRI code of ESG code, kun je zelf kiezen voor duurzame beleggingsfondsen. Bij verschillende online brokers heb je zo de keuze uit diverse duurzame opties. Het aanbod is echter niet bijzonder groot. Zeker wanneer je kiest voor aandelen die je op de Nederlandse markten kunt kopen. Voor veel mensen is het makkelijker om te beleggen via een duurzame bank.

Beleggen via duurzame bank

Als je op een laagdrempelige manier duurzaam wilt beleggen, kan dit het makkelijkst via een duurzame bank. Banken zoals Triodos Bank en ASN Bank hebben duurzaamheid hoog op de agenda staan. Voor het beleggen via de bank betaal je vaak wel een stuk hogere kosten dan wanneer je zelfstandig gaat beleggen. Deze kosten hebben onder de streep veel impact op je rendement. Op de Eerlijke Bankwijzer kun je controleren welke banken het meest duurzaam zijn.

Beleggingsproducten met fiscaal voordeel

Sommige duurzame beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Dit is voordelig als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen van €30.846 per persoon in 2020. Je voordeel bedraagt dan minimaal 1,24 procent en dit kan oplopen tot 2,3 procent voor groene tegoeden. Van beleggingsproducten die hiervoor in aanmerking komen weet je zeker dat deze duurzaam zijn. Voorbeelden zijn het Triodos Groenfonds, het ASN groenprojectenfonds en het Groenfonds Regionaal Duurzaam (Meewind). Deze staan niet altijd open voor nieuwe beleggers, want het opgehaalde kapitaal moet voor het grootste deel worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Dit soort groenprojecten moeten wel worden aangeboden.

Andere duurzame investeringen

Je kunt ook op een andere manier duurzaam investeren, bijvoorbeeld door duurzame aanpassingen aan je eigen woning te doen. Het plaatsen van zonnepanelen levert niet alleen winst op voor het milieu, maar ook een mooi rendement voor jezelf. Je vergroot het rendement nog verder door je woning goed te isoleren, waardoor het langer warm blijft en je flink geld bespaart. Deze investeringen leveren je niet alleen rendement op, maar zorgen er over het algemeen ook voor dat je woning meer waard wordt. Hierdoor heb je dubbel profijt van de investering. In sommige gevallen is het ook nog eens mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf, waardoor het een lagere investering vereist en je deze sneller hebt terugverdiend.

 

 

Share Button