Leraren en ambtenaren starten rechtszaak tegen pensioenfonds ABP

Bron
Kassa

Afgelopen week hebben ruim honderd leraren en overheidspersoneel besloten dat ze een gezamenlijke rechtszaak gaan starten tegen hun pensioenfonds ABP. Ze willen dat ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, stopt met beleggingen in fossiele brandstoffen. ABP heeft laten weten rond 2022 het eigen beleid te gaan herzien, maar lijkt niet voornemens helemaal te stoppen met beleggingen in olie-, kolen- en gasbedrijven als Shell en BP. ABP belegt voor ongeveer 15 miljard euro in olie- en gasbedrijven.

De afgelopen maanden kwamen duizenden leraren en ambtenaren van gemeente en de landelijke overheid al in opstand. Tientallen overheidsorganisaties stuurden brieven naar het ABP met het verzoek te stoppen met beleggingen in fossiele energie, na onrust onder het personeel. Zo ook de gemeenten Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Het ABP heeft ook brieven ontvangen van onderwijsinstellingen als TU Delft, de UvA en de Universiteit Utrecht, waarin de onderwijsinstellingen zich uitspreken tegen het beleggingsbeleid.

Online petitie

Inmiddels hebben bijna 20.000 mensen, vooral ABP-leden, een online petitie getekend en actiegevoerd. Zoals Amir, die werkt bij de politie. “Dagelijks werk ik aan een veiliger Nederland. Maar nu wordt met mijn geld geïnvesteerd in bedrijven die juist zorgen voor ontwrichting. We krijgen straks duizenden klimaatvluchtelingen, kijk naar alle overstromingen deze zomer,” vertelt hij.

De leraren en ambtenaren kwamen afgelopen week fysiek en online bij elkaar in een bijeenkomst georganiseerd door burgerbeweging Fossielvrij NL. Directeur Liset Meddens geeft aan dat het een rechtszaak wordt waarbij honderden personeelsleden die bij ABP zitten als eiser zullen optreden. “Deze zaak gaan we samen met vele ABP-deelnemers voeren”, geeft ze aan. “Dit betekent dat ABP binnenkort een sommatie met onze eisen kan verwachten.”

Rendement

Hoogleraar en econoom Bert Scholtens van de Universiteit Groningen heeft onderzocht wat er gebeurt met het rendement van pensioenfondsen als ze niet langer investeren in fossiele energie. Volgens hem lopen ze geen rendement mis als ze eruit stappen. “Op de lange termijn lopen ze waarschijnlijk juist meer risico als ze hierin blijven investeren. Want de verwachting is dat de vraag naar olie en gas uiteindelijk gaat afnemen.” Twee kleinere pensioenfondsen lieten recent weten te stoppen met beleggen in fossiele energie.

Reactie ABP

Pensioenfonds ABP laat weten dat ze over de hele linie de beleggingen in fossiele brandstoffen afbouwen en dat beleggingen in hernieuwbare energie toenemen. Lees de volledige reactie hier.

Share Button