FNV verhoogt druk op pensioenfondsen: beleggingen sneller vergroenen

Bron
FNV

De FNV verhoogt de druk op pensioenfondsen om werk te maken van een eerlijke klimaattransitie. Sneller afbouwen van fossiele beleggingen en ophogen van duurzame investeringen is volgens de vakbond noodzakelijk om klimaatdoelen te halen. De bond gaat daarvoor haar invloed in pensioenfondsen maximaal aanwenden.

Bestuurslid Bas van Weegberg, portefeuillehouder klimaat: ‘Wij gunnen jong en oud een goed pensioen in een leefbare wereld. Daarom moeten pensioenfondsen alles op alles zetten zodat we binnen de 1,5 graden opwarming blijven.’

Groen én sociaal

FNV sprak zich eerder in haar klimaatvisie uit voor meer groene pensioenbeleggingen. Al langer benadrukt de vakbond het belang van maatschappelijk verantwoord beleggen in pensioenfondsbesturen. Van Weegberg: ‘Wij gaan voor groen én sociaal. Investeer in projecten die een eerlijke transitie bevorderen, met goede groene banen en omscholing en compensatie voor werknemers in de fossiele sector.’

Goed rendement

Willem Noordman, portefeuillehouder pensioenen FNV-bestuur: ‘We geven nu een duidelijk signaal af aan alle pensioenfondsen. Als bedrijven niet met een onomkeerbaar plan komen om de klimaatdoelen te halen, vormen zij niet langer een goede pensioenbelegging. En rendement mag geen excuus zijn, groene beleggingen renderen goed en steeds beter.’

Manifest

Op zaterdag 8 oktober boodt een groep leden het FNV-bestuur een manifest aan. Dat manifest roept pensioenfondsen op vóór 2025 fossiele beleggingen af te bouwen en het vrijgekomen geld te investeren in duurzame klimaatoplossingen. Noordman: ‘Heel goed dat leden zich roeren. Pensioengeld is immers van deelnemers. Met leden en onze vertegenwoordigers in pensioenfondsen gaan we verdere vergroeningsstappen zetten.’

Share Button