Start-up lanceert kippenvoer gemaakt van voedselafval

Nederlanders gooien samen elk jaar voor meer dan 4,4 miljard euro aan voedsel weg. Tegelijkertijd importeren we jaarlijks voor minstens 4 miljard euro aan sojabonen als dierenvoeding. Deze werkwijze is een enorme belasting voor het klimaat. Volgens ondernemer Edward Langwerden, oprichter van het bedrijf Nutri Worm, kan dat anders. Hij gelooft dat insecten een belangrijke oplossing zijn voor beide problemen. Zijn bedrijf verkoopt insecten die gekweekt worden op voedselresten. Om het assortiment in dierenwinkels te verduurzamen is het bedrijf een crowdfunding gestart.

Insecten als alternatief voor soja

Langwerden was op jonge leeftijd veel in het bos te vinden waar hij een fascinatie ontwikkelde voor de natuur. Hij leerde dat alle organismen met elkaar in balans leven en het bos een oneindige bron van voeding kan zijn.

Op latere leeftijd, als exportmanager in de agrarische sector zag Langwerden hoe in verschillende landen de landbouw werd bedreven, vaak ten koste van de natuur. Met eigen ogen heeft hij gezien hoe er op grote schaal bossen werden gekapt, dit allemaal voor de productie van soja. Nederland is van alle EU-landen de grootste importeur van soja. Daarmee levert ook Nederland een belangrijke bijdrage aan de ontbossing.

Met Nutri Worm biedt hij een alternatief voor soja. Hij maakt gebruik van de larve van de zwarte soldaatvlieg aangezien deze insectensoort geen eisen stelt aan zijn voer. De larve verorbert probleemloos voedselresten. Vervolgens worden de larve gedroogd en gevoerd aan kippen, vissen of vogels. Zo dienen insecten als belangrijke tussenstap in de voedselkringloop en helpen ze ons om voedselresten om te zetten tot eiwitrijke dierenvoeding.

“Het is echt absurd dat Nederland op grote schaal dierenvoeding importeert die bijdraagt aan ontbossing. Al helemaal als je beseft dat we in Nederland alleen al van voedselresten dierenvoeding kunnen maken!”, zegt Langwerden. “Door de inzet van insecten als dierenvoeding zijn we minder afhankelijk van het buitenland bovendien zijn insecten net als sojabonen rijk aan eiwit en daardoor het perfecte duurzame alternatief!” Aldus Langwerden.

Impact vergroten

Momenteel richt Nutri Worm zich met name op kippen hobbyhouders, maar de gedroogde wormen zijn ook zeer geschikte voeding voor vissen, reptielen en vogels. Langwerden licht toe, ”Insecten zijn rijk aan eiwit, zitten bomvol belangrijke voedingsstoffen en bieden per diersoort weer andere gezondheidsvoordelen”.

De jonge ondernemer is een crowdfunding gestart om de impact van zijn initiatief te vergroten, met als hoofddoel een plek te bemachtigen in de dierenwinkels. Hiervoor is een bedrag van 8000 euro nodig waarvan inmiddels 5786 euro behaald is. Supporters ontvangen leuke extra’s zoals de insectensnack of een rondleiding in de kwekerij. Geïnteresseerden kunnen tot en met 17 april 2022 dit initiatief steunen via https://crowdaboutnow.nl/campagnes/nutriworm

Share Button