Blije Koe zuivel start succesvolle crowdfunding om transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten

Biologische boeren Gerard en Mieke Mul zijn een crowdfunding gestart via het platform CrowdAboutNow. De missie van de boeren is het creëren van een eerlijke prijs voor kalf, koe en boer. Er is al 130.000 euro geïnvesteerd door een grote groep betrokken investeerders, daarmee is het minimale doelbedrag bereikt. Blije Koe Zuivel streeft ernaar om uiteindelijk 170.000 euro op te halen om te kunnen investeren in nieuwe zuivelmachines en de transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten. 

Blije Koe Zuivel

Blije Koe Zuivel is opgericht door biologische boeren Gerard en Mieke Mul. Beide ondernemers zijn opgegroeid in melkveebedrijven en in 2019 namen ze Boerderij Boterhuys over van de ouders van Mieke. In de jaren die daaraan vooraf gingen hebben de boeren verschillende melkveehouderij-systemen gezien en besloten ze dat het anders kan. “In de melkveehouderij worden kalfjes vaak op de dag van de geboorte van hun moeder gescheiden. We vinden dat dit moet veranderen.” aldus Gerard.

Eerlijke prijs

In Nederland zijn er inmiddels 25 boeren die de kalfjes wel bij de koeien laten, de uitdaging voor deze boeren ligt bij de kosten die dit met zich meebrengt. Omdat de kalveren melk drinken bij de koe, blijft er minder over om te verkopen aan de fabriek, terwijl dit juist voor hogere kosten zorgt. “Met Blije Koe Zuivel vragen we de prijs die de kosten van deze ethische manier van melkveehouden dekt. Het kalf drinkt ongeveer 30% van de jaarproductie, maar deze misgelopen inkomsten compenseren we door de prijs wat hoger te maken. Een eerlijke prijs voor kalf, koe en boer.”.

Crowdfunding

Om te kunnen blijven investeren in deze vorm van melkveehouderij hebben de boeren in verband met de snelle groei nieuwe zuivelmachines nodig. Voor de aanschaf van deze machines is financiering nodig. Gerard en Mieke hebben ervoor gekozen om de financiering op te halen door middel van crowdfunding. Op die manier worden de plannen geïnvesteerd met een groep betrokken investeerders in plaats van ervaren beleggers. Ondanks het relatief lage rentepercentage van 2% is er inmiddels al 150.000 euro geïnvesteerd door een groep van 100 betrokken investeerders. De ondernemers hopen uiteindelijk 170.000 euro op te halen.

De crowdfunding is een lening en de geïnvesteerde bedragen worden in vijf jaar terugbetaald met een jaarlijks rendement van 2%. Daarnaast worden investeerders afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag beloond met extra’s zoals een boerderij-diner of een proeverij en borrel. Er kan nog geïnvesteerd worden tot 6 oktober 2023.

Share Button