The Ketchup Club haalt in tien dagen ruim 100.000 euro op met crowdfunding

The Ketchup Club is een crowdfunding gestart via het platform CrowdAboutNow. De missie van de ondernemers is om samen met Keniaanse boeren te werken aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Er is na 10 dagen al ruim 100.000 euro geïnvesteerd door een grote groep betrokken investeerders. De ondernemers streven ernaar om uiteindelijk minimaal 150.000 euro op te halen om zo nog meer impact te kunnen maken. 

The Ketchup Club

The Ketchup Club werd in 2016 opgericht door Birte Ketting en Anne Janssens, met als missie oogstverliezen in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Naar schatting wordt er op dit moment niet meer dan 50 procent van de oogst verkocht. De ondernemers werken samen met Keniaanse boeren, om zo aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem te bouwen. The Ketchup Club neemt een deel van de oogst af, tegen een stabiele en eerlijke prijs. Deze oogst drogen ze lokaal en wordt later verwerkt tot ketchup. “Samen met 110 boeren hebben we regeneratieve landbouw ingericht, waarbij vrijwel geen tomaat of mango meer verloren gaat. Op deze manier kunnen we de lokale boeren ondersteunen met een vaste inkomstenstroom.” aldus Janssens.

Community

Niet alleen de boeren, maar ook de afnemers zijn erg belangrijk voor The Ketchup Club. De ondernemers zijn al eerder een crowdfunding gestart. “Met drie Keniaanse boeren, een lokale droger en een Michelin-ster chef hebben we in 2016 de eerste ketchup gemaakt. Dit hebben we toen aan 341 investeerders verkocht via onze eerste crowdfunding.” vertelt Ketting. Inmiddels blijft de vraag stijgen en wordt de ketchup zelfs bij de Albert Heijn verkocht.

Crowdfunding

Om de stijgende vraag aan te kunnen en aan de missie voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem te blijven werken, is financiering nodig. De ondernemers hebben er uiteindelijk voor gekozen om ook dit keer weer de financiering op te halen door middel van crowdfunding. Op die manier worden de plannen gefinancierd door een betrokken groep investeerders.

De crowdfunding is een lening en de geïnvesteerde bedragen worden in vier jaar terugbetaald tegen een jaarlijks rendement van 5%. Daarnaast worden de investeerders afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag beloond met extra’s zoals een verrassingspakket of lunch. Er kan nog geïnvesteerd worden tot 1 november 2023.

Share Button