Hoe beleg je duurzaam en wat zijn de opties?

In het artikel ‘Zo stem je met je portemonnee voor een betere en mooiere wereld’ liet ik zien dat je de aarde kunt helpen door bijvoorbeeld over te stappen naar een duurzame (zorg)verzekeraar, bank of energieleverancier. Door deze duurzamere bedrijven te steunen zorg je namelijk dat er meer wordt geïnvesteerd in groene projecten.

Maar werkt dat met beleggen ook zo? Stel ik heb een aandeel Tesla gekocht, steun en promoot ik dan ook het bedrijf? Het antwoord is ja en nee. Ik ga je uitleggen waarom.

Het antwoord is ja omdat de reputatie van een bedrijf kan verslechteren als de koers van het aandeel sterk daalt. Stel dat het aandeel Tesla ineens omlaag gaat dan gaan mensen denken: ‘wat is daar aan hand?’. Dit kan er weer voor zorgen dat er meer mensen uitstappen waardoor een bedrijf o.a. ook gevoeliger wordt voor een overname.

Het antwoord is nee omdat het bedrijf zelf alleen geld ontvangt zodra ze naar de beurs gaan (de beursgang). Na de beursgang worden deze aandelen onder beleggers uitgewisseld. In die zin zou je dus kunnen zeggen dat een bedrijf er niets van merkt als jij een aandeel koopt want je hebt deze namelijk van een andere belegger gekocht. Mocht je deze weer verkopen is er wel weer een andere belegger die het koopt.

De conclusie is dus dat het nogal ingewikkeld ligt en dat je dus niet directe positieve impact uitoefent als je duurzaam belegt. Wat dat betreft kun je dus beter overstappen naar een duurzame bank, verzekeraar of energieleverancier.

Ik heb wel gemerkt dat het voor mijn geweten beter is om het geld te stoppen in datgene waar ik achter sta, al raadde J.L. Collins (auteur van het boek ‘The Simple Path to Wealth’) mij ooit aan om hier niet over na te denken en het geld vervolgens te gebruiken om iets goeds te doen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken heb je bij duurzaam beleggen ook nog het verschil van de stok of de wortel.

De stok of de wortel

De stok. Het hanteren van de stok betekent dat je geld weghaalt bij een bedrijf door bijvoorbeeld niet te beleggen in olie, wapenhandel, tabak etc. Hiermee raak je het desbetreffende bedrijf dus niet direct maar het voelt ook niet goed om geld te verdienen aan iets waar je niet achter staat.

De wortel. Het hanteren van de wortel betekent een aandeel kopen van een bedrijf waar je niet achter staat — ja je leest het goed — en vervolgens naar een aandeelhoudersvergadering van dit bedrijf gaan. Je hebt hier namelijk recht op zodra je aandeelhouder bent, al heb je maar één aandeel. Je kunt deze vergaderingen vinden als je zoekt op ‘invester relations [naam bedrijf]’.

Je meld je aan via jouw broker (een bedrijf dat het handelen in beleggingsproducten mogelijk maakt) en spreekt je daar uit om hopelijk iets te veranderen. Het is een tactiek die Mark van Baal (oprichter van van Follow This) gebruikt om Shell te overtuigen dat duurzaam de weg is.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de methode van de wortel misschien wel effectiever is omdat je direct in contact gaat met het bedrijf.

Waar beleg ik zelf in?

Vooralsnog vind ik de methode van de wortel interessant, maar gebruik ik alleen nog de methode van de stok: zo goed mogelijk ‘passief’ beleggen in duurzame bedrijven. Passief beleggen betekent beleggen in meerdere bedrijven voor de lange termijn door gebruik te maken van indexfondsen/ETF’s. Hierdoor heb je een brede spreiding en is je risico minder.

Wat is een indexfonds/ETF?

Een indexfonds/ETF kun je zien als een mandje waar verschillende aandelen in zitten en die je vaak op thema kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld een ETF met de hele wereldwijde aandelenmarkt erin (dat zijn duizenden bedrijven), maar er zijn bijvoorbeeld ook waterstof ETF’s met honderden bedrijven die allemaal ondernemen in waterstof.

Ik beleg zelf o.a. in de volgende duurzame indexfondsen/ETF’s:

• iShares Global Clean Energy (een ETF met bedrijven die ondernemen in schone en groene energie)

• iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF (een wereldwijde ETF met een focus op duurzaamheid)
• L&G Hydrogen Economy (een ETF met bedrijven die ondernemen in waterstof)
• Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF (een ETF gericht op gendergelijkheid)
• VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF (een wereldwijde ETF gericht op duurzaamheid)

Meer voorbeelden van duurzame indexfondsen zijn:

• BNP Paribas Easy MSCI World (of Europe) SRI S-Series 5% Capped
• UBS (Lux) FS MSCI World SRI
• DPAM Equities L World SRI MSCI Index
• UBS Global Gender Equality ETF.

SRI betekent Socially Responsible Investing
MSCI is een beleggingsonderzoeksbureau dat zich o.a. richt op ESG- en klimaatproducten
ESG betekent Environmental, Social, and Governance

Disclaimer: de informatie in dit artikel is geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen kun je bij doen bij je eigen bank of bij brokers zoals Brand New Day, Saxo Bank, flatexDEGIRO etc. Een mooi platform om nog te noemen is Meesman, zij zijn ook geheel gericht op passief beleggen en hebben sinds kort een eigen Duurzame Toekomst indexfonds.

Welke opties zijn er nog meer?

Naast passief duurzaam beleggen kun je ook nog:

• Actief beleggen in duurzame bedrijven met een missie

Naast passief beleggen bestaat er ook nog het bekendere actieve beleggen. Je koopt dan geen mandje met meerdere bedrijven, maar verschillende aandelen van specifieke bedrijven. Dit kost meer tijd omdat je je (als je slim bent) in die bedrijven moet verdiepen. Het brengt daarnaast meer risico met zich mee, maar het kan er ook voor zorgen dat je meer rendement behaalt.

Duurzaam actief beleggen zou betekenen dat je belegt in bedrijven met een missie zoals bijvoorbeeld Beyond Meat. Een populaire actieve belegger is Janneke Willemse, bekend van haar boek en blog Blondjes Beleggen Beter.

• Een duurzaam fonds kiezen (bijvoorbeeld bij een bank)

Dit zijn fondsen met duurzame bedrijven die beheert worden, vaak door een bank. Zij steken er tijd en energie in om bedrijven te vinden die rendement opleveren, maar ook een duurzame missie hebben. Omdat dit veel arbeid kost zijn de kosten vaak hoger dan een ETF die automatisch beheert wordt door een robot.

Voorbeelden van dit soort duurzame fondsen zijn Kempen Global Sustainable Equity Fund, NN Duurzaam Aandelen Fonds, Triodos Global Equities Impact Fund, ASN Milieu & Waterfonds en RobecoSAM Sustainable Water Equities.

Tot slot nog leuk om te lezen: op de blog van ASN Bank vind je de rubriek Goedkeurd/Afgekeurd waarom ze vanuit duurzaam oogpunt wel of niet beleggen in een bepaald bedrijf.

Jelle Derckx, Growthinkers

Share Button