“Mede-eigenaar zijn van een windmolen voor 250 euro geeft mij een goed gevoel”

“Het geeft vooral een goed gevoel dat je samen iets voor elkaar krijgt. Iets dat ertoe doet. Zo horen bij het windpark ook een omgevingsfonds en groenfonds. Daar wordt de omgeving duurzamer van en de mensen beter. Daarom heb ik een aandeel gekocht in Windpark Koningspleij via Rijn en IJssel Energiecoöperatie.”Aan het woord is Xeni (30). Ze vertelt waarom zij een klein aandeel heeft gekocht in een windpark. Haar verhaal is onderdeel van de klimaatcampagne van provincie Gelderland.

 Xeni (30) vertelt hoe ze samen met andere burgers ervoor zorgt dat er duurzame stroom wordt opgewekt gelijk aan de elektriciteitsbehoefte voor 11.000 huishoudens. Haar verhaal is nu te lezen en te zien via www.onsklimaatjouwinvloed.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over windenergie en andere onderwerpen die al aan bod zijn gekomen in de klimaatcampagne.

Gelderse klimaatcampagne

Gelderlanders vertellen hoe ze samen met anderen onze wereld duurzamer en energiezuiniger maken. Het motto is: ons klimaat, jouw omgeving, jouw invloed. In de campagne staan de Gelderlanders zelf centraal. Hiermee laten ze zien dat je wel degelijk invloed kunt uitoefenen, vooral als je samenwerkt met anderen.

 “We moeten alle zeilen bijzetten”

De negatieve sfeer die er soms rond windenergie hangt, ontgaat Xeni niet. “Het is soms wel lastig. Ik begrijp heel goed dat je in de gaten moet houden dat de molens niemand schaden. Ik voel me juist gesterkt door wat ik zie”, klinkt het overtuigd, “we moeten juist samen alle zeilen bijzetten met zon, wind en alle andere vormen van duurzame energie. Ik vind het dus een voorrecht om dit te mogen doen.”

Klimaatneutrale, klimaatbewuste scholen zijn ze er al?

De onderwerpen van de klimaatcampagne gaan over klimaat in de volle breedte. Dus ook over voedsel, mobiliteit, ondernemen en wonen. Het gaat dan vooral om gezamenlijke oplossingen en inspiratiebronnen. Zou er bijvoorbeeld in Gelderland al een school zijn die een 100% klimaatbestendig gebouw heeft met een groen schoolplein. En in lessen en eten op school klimaatbewustzijn als norm heeft? We zijn benieuwd.

Hoe oefenen Gelderlanders samen invloed uit op hun omgeving en klimaat?

Wie een aansprekend verhaal heeft over een groep mensen die samen klimaatmaatregelen nemen is van harte welkom om zich te melden. Meer informatie is te vinden op www.onsklimaatjouwinvloed.nl En natuurlijk roept de provincie iedereen op om de campagne breed te delen om elkaar te inspireren. Voor een klimaatneutrale provincie in 2050.

Share Button