Mees Pierson: ‘Duurzaam beleggen komt uit het hart’

(Gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 7 juli 2001).

Wereldwijd bestaan er 40.000 beleggingsfondsen. Daarvan valt 1% onder de categorie duurzaam. Uit deze 400 heeft MeesPierson er weer 30 geselecteerd voor haar klanten. ‘ Duurzaam beleggen moet uit het hart komen.’

Aan tafel zitten Martin Stolker, verantwoordelijk voor het selecteren van de beleggingsfondsen, en Frank Hoogendijk, de chief investment officer, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid. Het is MeesPierson menens met duurzaam beleggen . Stolker: ‘Wij hebben twee sporen. Het ene spoor is het selecteren van de beste duurzame beleggingsfondsen. Het andere is het adviseren bij en beleggen van een individuele duurzame portefeuille.’ MeesPierson heeft zelf geen aparte afdeling voor onderzoek naar bedrijven die in zo’n portefeuille zouden kunnen vallen. Zij heeft dat uitbesteed bij Triodos Bank, een veteraan op dat gebied.

MeesPierson heeft wel de expertise in huis om de beste duurzame fondsen uit de hele wereld te selecteren. Stolker: ‘Wij kijken natuurlijk naar de criteria van het fonds, naar het rendement en naar het risico, maar ook naar het team achter het beleggingsfonds. Dat kan subjectief zijn, maar wij zijn geïnteresseerd in de stijl van het fonds. Welke keuzen maakt de beheerder? Geloven wij dat hij goed is?’

MeesPierson heeft jarenlange ervaring met het analyseren van beleggingsfondsen, maar hoe ga je te werk als er meer te analyseren valt dan winstcijfers en kasstromen? Hoogendijk: ‘We kiezen sowieso voor fondsen waar een duidelijke scheiding bestaat tussen onderzoek en het financiële management. Dan kom je vrij snel uit bij fondsen van de duurzame beleggingshuizen als Calvert, Citizens en Triodos. Het voordeel van de scheiding is dat er geen conflict kan ontstaan bij de selectie van een bedrijf. Bijvoorbeeld de keuze voor een sympathiek bedrijf dat een slechte performance heeft. Wij kiezen voor de duurzame beleggingshuizen omdat wij denken dat beleggers kiezen uit overtuiging of op basis van rendement. En wij denken dat beleggingsfondsen van ethische huizen beide categorieën beter bedienen.’ Stolker: ‘Wij kijken eerst naar de duurzaamheid van een fonds en dan pas naar de performance. Uiteindelijk is duurzaam beleggen op de lange termijn minstens net zo rendabel als het traditionele beleggen.’

Share Button