Duurzaam beleggen en sparen populair ondanks malaise

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 27 juni 2003).

In 2002 heeft het volume van duurzaam gespaard en belegd vermogen de grens van euro 6 mrd overschreden. Vorig jaar was dat totaalbedrag euro 5,4 mrd. De groei komt vooral voor rekening van het duurzaam sparen dat in volume met euro 0,76 mrd is toegenomen. Het duurzaam beleggen daalde in volume met euro 0,13 mrd.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), zo maakte de vereniging gisteren bekend. Met de steun van Triodos Bank publiceert de VBDO jaarlijks een overzicht van de marktontwikkeling op het gebied van duurzaam sparen en beleggen in Nederland. Het hele onderzoek wordt pas na de zomer gepubliceerd, aldus Piet Sprengers, directeur van de VBDO.

‘Het totale volume van duurzaam sparen en beleggen is minder hard gestegen dan in voorgaande jaren’, zegt Sprengers. ‘We zagen vooral in 1999 en 2000 een zeer grote procentuele stijging. Dat was een moment dat veel mensen instapten en er veel nieuwe aanbieders van producten bijkwamen.’

Duurzaam sparen en beleggen heeft de afgelopen tien jaar ononderbroken marktaandeel veroverd op regulier sparen en beleggen die beiden aan populariteit in hebben geboet. Volgens Sprengers toont dat aan ‘dat zich hier op kleine schaal een robuuste revolutie aan het voltrekken is die op termijn de grote geldstromen zal bereiken’.

Het beperkte verlies bij het duurzaam beleggen is volgens de VBDO een gevolg van het succes van de fiscaal vrijgestelde groene- en sociaal ethische beleggingsfondsen die met 11% in volume toenamen. De gewone, niet fiscaal vrijgestelde duurzame beleggingsfondsen daalden wel fors. In volume daalden deze met bijna 22%. Sprengers kan niet zeggen of het hier gaat om mensen die overstappen naar de fiscaal vrijgestelde fondsen. Het aantal duurzame spaar- en beleggingsfondsen steeg met drie tot 27.

Het marktaandeel van duurzaam beleggen is in Nederland gestegen van 1,5% tot 1,7% in 2002. Het marktaandeel steeg ondanks een daling van het totale volume met ruim 7%. De daling van het marktvolume bij het reguliere beleggen was met 18% een stuk groter.

Het volume in duurzaam sparen is het afgelopen jaar fors gestegen met ruim 20% tot ruim euro 4,4 mrd, terwijl het regulier sparen met 2,3% is afgenomen. Dat laatste cijfer komt van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het marktaandeel van duurzaam sparen komt daarmee in 2002 uit op bijna 3%. In 2001 was dit 2,4%.

Ruim de helft van het duurzaam sparen en beleggen valt onder de fiscale groenregeling. In 2002 wilde het eerste kabinet Balkenende de regeling schrappen. Dit voornemen is echter weer teruggedraaid. Sprengers: ‘Het heeft gezorgd voor een dip bij beursgenoteerde duurzame beleggingsfondsen, maar de koersen zijn snel aangetrokken.’

Onder pensioenfondsen neemt het enthousiasme voor duurzaam beleggen niet toe. Het niveau is ten opzichte van vorig jaar ongeveer gelijk gebleven. ‘Veel pensioenfondsen kijken momenteel hoe eerder opgezette experimentele portefeuilles zich ontwikkelen’, zo verklaart Sprengers de stabilisering. ‘Ook andere fondsen wachten af.’

De VBDO inventariseerde de fondsen die ruim 80% van het Nederlandse pensioenvermogen vertegenwoordigen. Bijna al deze pensioenfondsen gebruiken ‘negatieve criteria’ waarbij bedrijven en landen met zeer schadelijke activiteiten worden uitgesloten. Het effect hiervan is volgens de VBDO echter beperkt omdat deze werkwijze niet vastgelegd is in beleid.

Share Button